Προσδοκίες από το αυριανό Eurogroup

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στη αυριανή συνεδρίαση του Eurogrοup (4 Δεκεμβρίου 2019). Ο κ. Σταϊκούρας θα έχει συνάντηση σήμερα με τον κ. Paolo Gentiloni, τον νέο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων. Στο περιθώριο του Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ιρλανδό ομόλογό του κ. Paschal Donohoe και με αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Προσδοκίες

Η προσδοκία απόφασης από το αυριανό Eurogroup για χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα σε επενδύσεις, αντί για την αποπληρωμή του χρέους, κρίνεται ρεαλιστική και όλοι στην κυβέρνηση περιμένουν με αγωνία την αυριανή μέρα.
Η κυβέρνηση ελπίζει πολλά από το αυριανό Eurogroup όπου θα εξεταστεί η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Άγνωστο αν θα καταφέρει να πετύχει όπως προσδοκεί μια απόφαση για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα στη διετία 2020–2021, καθώς πολλοί το θεωρούν υπερβολικά αισιόδοξο, αλλά θεωρείται πολύ πιθανό το ok για την αλλαγή της χρήσης των εσόδων λόγω της επιστροφής κερδών που έχουν κεντρικές τράπεζες στην ευρωζώνη από ελληνικά ομόλογα (ANFA & SMPs).
Το οικονομικό επιτελείο έχει καλλιεργήσει προσδοκίες ότι θα πετύχει να κερδίσει έναν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, λίγο πάνω από μισό τοις εκατό του ΑΕΠ για το 2020, που θα επιτρέψει νέες φοροελαφρύνσεις. Ο Β. Ντομπρόφσκις σε πρόσφατες δηλώσεις του είχε επισημάνει με νόημα ότι η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο χρέος επί του ΑΕΠ, περίπου 180%, άρα θα πρέπει να μειωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, ώστε να μειωθούν και οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Οι στόχοι πρέπει να στηρίζονται στην ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους” είχε δηλώσει. Ο δρόμος για την καταβολή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ANFA και SMP μπορεί λοιπόν να έχει ανοίξει, αλλά όταν ο Β. Ντομπρόφσκις ρωτήθηκε αν η θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα και τη μείωση του στόχου 3,5% απέφυγε να δώσει καθαρή απάντηση.
Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει μέρος των κεφαλαίων αυτών για επενδύσεις και όχι για την αποπληρωμή του χρέους, είχε πει ότι τελική απόφαση ανήκει στους πιστωτές. Έτσι, η ενδεχόμενη αλλαγή χρήσης των κερδών με διοχέτευσή τους σε επενδύσεις, θα είναι μία θετική εξέλιξη, αλλά θεωρείται πολύ δύσκολο να πάρουμε κάτι παραπάνω από αυτό. Τα 770 εκατομμύρια ευρώ από ANFA & SMPs για να χρηματοδοτηθούν επενδυτικά έργα, θα είναι ωστόσο μια μικρή δημοσιονομική ανάσα.