Πρόταση για αύξηση φόρων στους εκατομμυριούχους της Καλιφόρνια υπέβαλλαν οι Δημοκρατικοί

Οι δημοκρατικοί στην πολιτεία της Καλιφόρνια πρότειναν αύξηση του φόρου στους έχοντες υψηλότερα εισοδήματα για να βοηθήσουν στην πληρωμή σχολείων και υπηρεσιών που πλήττονται από την πανδημία. Οι νομοθέτες λένε ότι η αύξηση τα έσοδα της φορολογίας πάνω από 6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και θα αναδιανείμει τα βάρη από τους πλούσιους σε εκείνους που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση Covid-19.

Το σχέδιο ακολουθεί αντίστοιχη πρόταση της πολιτείας της Νέας Υόρκης για αύξηση φόρων στους πλούσιους για να χρηματοδοτήσουν το πολύ διευρυνόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, και προστίθεται σε μία συνεχιζόμενη συζήτηση για την διεύρυνση των ανισοτήτων στη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, η πρόταση της Καλιφόρνιας θα οδηγούσε τον συντελεστή στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ όλων των πολιτειών των ΗΠΑ και μπορεί να οδηγήσει πλούσιους Καλιφορνέζους να αλλάξουν κατοικία.

Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής της Καλιφόρνιας είναι 13,3%. Η νέα πρόταση προβλέπει τρεις επιπλέον κατηγορίες φόρων σε φυσικά πρόσωπα με επταψήφια εισοδήματα, δηλαδή σε εκατομμυριούχους. Θα προσθέσει επιβάρυνση 1% στα ακαθάριστα έσοδα άνω των 1 εκατομμυρίου $, 3% στα έσοδα άνω των 2 εκατομμυρίων $ και 3,5% στα έσοδα άνω των 5 εκατομμυρίων $.

Έτσι, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής εισοδήματος θα διαμορφωθεί σε 16,8%, με εισόδημα άνω των 5 εκατομμυρίων δολαρίων αλλά μαζί με άλους φόρους πολιτείας και ομοσπονδιακών ανεβαίνει στο 53,8%.

Ο φόρος λένε ότι θα επηρεάσει μόνο το 0,5% των φορολογουμένων της Καλιφόρνια. Αλλά αυτή η μικρή ομάδα υπερ-κερδισμένων – πολλοί από αυτούς απασχολούνται και εργάζονται στον κλάδο της τεχνολογίας αφού η Καλιφόρνια διαθέτει πολλές μεγάλες εταιρείες του τεχνολογικού τομέα – πληρώνουν το 40% των φορολογικών εσόδων του κράτους, σύμφωνα με το φορολογικό συμβούλιο του Franchise. Ο νέος φορολογικός συντελεστής θα ισχύει επίσης για τα κέρδη κεφαλαίου, τα οποία αντιπροσωπεύουν μεγάλο μερίδιο των τεχνολογικών εσόδων, καθώς η Καλιφόρνια φορολογεί τα κέρδη κεφαλαίου με τους ίδιους συντελεστές με τα συνηθισμένα έσοδα.

Ωστόσο, επειδή οι εταιρείες επιτρέπουν πλέον στα στελέχη της να εργάζονται εξ αποστάσεως για το επόμενο έτος, οι εργαζόμενοι με τα υψηλότερα εισοδήματα θα μπορούσαν εύκολα να εγκαταλείψουν την πολιτεία και να εργαστούν σε πολιτείες χωρίς φόρο εισοδήματος, όπως η Νεβάδα και το Τέξας.

Πάντως, εάν ο νέος φόρος εγκριθεί τον Αύγουστο, θα ισχύει αναδρομικά για το τρέχον έτος για τα έσοδα που έχουν αποκτηθεί από τον Ιανουάριο του 2020.