Προβληματισμός για το οικονομικό φόρουμ των Δελφών λόγω κορονοϊού

Τις τελευταίες ώρες μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού και στην Ελλάδα και των μέτρων που λαμβάνονται από διάφορους φορείς και την πολιτεία, επικρατεί προβληματισμός σε σύνεδρους που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum) για το εάν θα παρακολουθήσουν και υπό ποιές συνθήκες το συνέδριο. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα 5-8 Μαρτίου 2020.

Από το περσινό συνέδριο.

Πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός, το μεγαλύτερο οικονομικο-πολιτικό γεγονός της περιόδου, το οποίο συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου από δεκάδες χώρες του εξωτερικού (32 χώρες πέρυσι). Ο αριθμός των ατόμων που κινούνται στους στενούς χώρους του συνεδρίου, ξεπερνάει τις 4.000 με βάση τα περσινά στοιχεία και μπορεί να φθάσει σε πολλαπλάσιο νούμερο δεδομένου ότι πολλοί σύνεδροι και ομιλητές παίρνουν μαζί και τις οικογένειές τους συνδυάζοντας ένα διήμερο ή τριήμερο στο βουνό.

Ήδη, η ελληνική κυβέρνηση έχει εκδόσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επιβολή εκτάκτων μέτρων στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο (ήδη ένα από τα μέτρα που προβλέπονται όπως είναι η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, εφαρμόζεται προληπτικά στη Θεσσαλονίκη διότι μαθητές ταξίδευσαν στην Ιταλία) ενώ ορισμένοι οργανισμοί στο χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης λαμβάνουν μέτρα, όπως τους έχει υποδείξει το υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) έστειλε μήνυμα στα μέλη του πως οι χώροι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα λειτουργούν με μόνο μία είσοδο στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας έναντι του κορονοϊού ώστε να καθίσταται εφικτός ο (προ)έλεγχος των εισερχομένων προσώπων.

Σημειώνεται πως ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε άτομα που ταξίδευσαν πρόσφατα έως και 14 ημέρες πριν σε χώρα υψηλού κινδύνου ή που ήρθαν σε επαφή με κάποιον που ταξίδευσε σε χώρα υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC, 25/2/2020), χώρες υψηλού κινδύνου ορίζονται οι Κίνα, Χονγκ-Κονγκ, Ιράν, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα.

Και επειδή όλα αυτά συμβαίνουν μία εβδομάδα πριν την έναρξη του συνεδρίου, ίσως οι διοργανωτές θα πρέπει να λάβουν κάποια μέτρα.

Κοροναϊός: Αμφίβολο αν θα γίνει η εαρινή σύνοδος ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας