ΡΑΕ: Πώς διαμορφώθηκε η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου την τελευταία διετία

Την μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου ανά μήνα από τον Ιανουάριο του 2019 έως και τον Ιανουάριο του 2022 παρουσιάζει η ΡΑΕ σε σχετικό διάγραμμα. Το διάγραμμα προκύπτει από τα στοιχεία τιμών και ποσοτήτων του εισαγόμενου φυσικού αερίου που παρέχουν οι ίδιες οι εταιρείες εισαγωγής φυσικού αερίου στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.

Στο διάγραμμα παρουσιάζεται και η εξέλιξη της μηνιαίας μεσοσταθμικής τιμής εισαγωγής σε σχέση με την τιμή αναφοράς αερίου εξισορρόπησης (ΤΑΑΕ), την οριακή τιμή αγοράς αερίου εξισορρόπησης (ΟΤΑΑΕ) και την οριακή τιμή πώλησης αερίου Εξισορρόπησης (ΟΤΠΑΕ) για το χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2019 – Ιανουάριος 2022. Σημειώνεται πως τα στοιχεία των τιμών ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

rae-pos-diamorfothike-i-mesostathmiki-timi-eisagogis-fysikoy-aerioy-tin-teleytaia-dietia0

Όπως διαφαίνεται από το γράφημα, όλες οι εξεταζόμενες τιμές παρουσιάζουν αύξηση από το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους, με το μεγαλύτερο άλμα να λαμβάνει χώρα μετά το φθινόπωρο του 2021. Η τιμή αναφοράς αερίου εξισορρόπησης, η οριακή τιμή αγοράς αερίου εξισορρόπησης και η οριακή τιμή πώλησης αερίου εξισορρόπησης φαίνεται να υποχωρούν τον Ιανουάριο του 2022. Αντιθέτως, έπειτα από ένα μήνα ελαφράς υποχώρησης σε μηνιαία βάση, η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου αυξήθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.