
O Ρέι Ντάλιο, ιδρυτής και CEO της Bridgewater Associates – του μεγαλύτερου αμοιβαίου κεφαλαίου hedge fund στον κόσμο – ξεκίνησε πάμφτωχος στη Νέα Υόρκη το 1975 κι έφτασε να διαχειρίζεται σήμερα περίπου 160 δισεκατομμύρια δολάρια, με προσωπική περιουσία άνω των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα τελευταία χρόνια απασχολεί συχνά την επικαιρότητα με τις δηλώσεις του, καθώς επισημαίνει διαρκώς ότι το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλοουσίων στις ΗΠΑ είναι υπερβολικά μεγάλο και ασκεί κριτική στον αμερικανικό καπιταλισμό και τις ανισότητές του.
Πριν από λίγο καιρό μίλησε ξανά για το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, ως θέμα εθνικής έκτακτης ανάγκης και ζήτησε μια καλύτερη ηγεσία στις ΗΠΑ, προκειμένου να το αντιμετωπίσει μέσω της αναδιάρθρωσης της οικονομίας, της βελτίωσης της υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης για τα χαμηλότερα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα.
My below piece “The World Has Gone Mad and the System is Broken” explains some of the crazy things that are happening, why they are happening and why I believe that they are unsustainable. I’d be interested in knowing what you think about them. https://t.co/daUdsw0XLy
— Ray Dalio (@RayDalio) November 5, 2019
Ο 70χρονος CEO, που έβγαλε τα πρώτα του λεφτά πριν ενηλικιωθεί, ποντάροντας ένα δολάριο, ίδρυσε την Bridgewater το 1975, δουλεύοντας από το σπίτι του. Σε αντίθεση με τις διαδικασίες που ακολουθούν τα περισσότερα hedge fund του πλανήτη, η Bridgewater του Ντάλιο ακολουθεί μια ιδιαίτερη διαδικασία προσλήψεων με προτίμηση στους απόφοιτους από κολέγια της Ivy League όπως το Χάρβαρντ, το Γέιλ και το Πρίνστον. Οσοι προσλαμβάνονται στην εταιρεία του, θα πρέπει να ασπαστούν τις “Αρχές” του, οι οποίες περιλαμβάνονται στο βιβλίο που έχει γράψει. Ισως αυτός είναι και ο λογος που κάποιοι παρομοιάζουν την εταιρεία του με αίρεση. Εκείνος επιμένει πως έχει πάθος με τις αρχές και την διαφάνεια. Το βιβλίο του “Principles” περιέχει δεκάδες κανόνες, οι οποίοι προέκυψαν μέσα από μέσα από τις εμπειρίες της ζωής του και της πολύ επιτυχημένης επαγγελματικής του καριέρας.
Οι «Αρχές» του Ντάλιο θυμίζουν περισσότερο βιβλίο αυτοβελτίωσης και λιγότερο εγχειρίδιο management, κυρίως όμως είναι και τα δύο μαζί. Μερικές από τις συμβουλές του είναι:
“Δεν έχεις τίποτε να φοβηθείς από την αλήθεια”,
“Πάλεψε για αυτό που πιστεύεις ότι είναι το σωστό”,
“Να προσλαμβάνεις τους σωστούς ανθρώπους, γιατί το αποτέλεσμα του να προσλαμβάνεις τους λάθος, είναι βλαπτικό”,
“Επέλεξε ανθρώπους με τους οποίους θα ήθελες να μοιραστείς τη ζωή σου”,
“Οταν πιστεύεις ότι κάποιος δεν κάνει για τη δουλειά, απόλυσέ τον άμεσα”
Στην Bridgewater όλες οι συναντήσεις και τα meeting βιντεοσκοπούνται και όλα τα μεγάλα ζητήματα καταγράφονται και αναλύονται. Δεν επιτρέπεται να μιλάς για κάποιον πίσω από την πλάτη του. «Αν μιλάς πίσω από την πλάτη των ανθρώπων στην Bridgewater, είσαι μια σιχαμερή νυφίτσα», υποστηρίζει ο Ντάλιο.
Το δόγμα του είναι αυτό της απόλυτης διαφάνειας. Ένα άλλο ασυνήθιστο χαρακτηριστικό είναι ότι στην Bridgewater δεν υπάρχει ιεραρχία και όλοι μπορούν να αμφισβητούν τους πάντες. Στο website της Bridgewater, υπάρχει αφιέρωμα στην «εταιρική κουλτούρα», όπου μεταξύ άλλων παρουσιάζονται βίντεο με εργαζόμενους να μιλάνε για την εμπειρία τους. Σε ένα από τα βίντεο μιλάει κι ο ίδιος, λέγοντας ότι «Το μεγαλύτερο εμπόδιο στην καινοτομία είναι το εγώ, γιατί οι άνθρωποι νιώθουν ευαίσθητοι και πιστεύουν ότι τα λάθη στέκονται εμπόδιο στη βελτίωσή τους. Στην Bridgewater δεν θα αφήσουμε το εγώ να μπει στη μέση της αλήθειας και της βελτίωσης» λέει.
Η τελευταία του προτροπή στις «Αρχές» του είναι απλή και σύντομη, όπως και σχεδόν όλες οι προηγούμενες: «Μην προσπαθείς να ευχαριστήσεις όλον τον κόσμο».