Scope: Στο 6,5% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 – Οι κίνδυνοι απο τουρισμό και μετάλλαξη Δέλτα

Στο 6,5% και στο 3,6% διατηρεί τις εκτιμήσεις της για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας το 2021 και το 2022 αντίστοιχα η Scope, χωρίς να αποκλείει παράλληλα μια περαιτέρω διεύρυνση της νομισματικής στήριξης της ΕΚΤ μετά το τέλος του PEPP.

H χώρα, ωστόσο, είναι ευάλωτη λόγω του τουρισμού, καθώς οι μολύνσεις από την Covid-19 αυξάνονται.

Όπως επισημαίνει ο γερμανικός οίκος το σοκ της πανδημίας αποδείχθηκε ιδιαίτερα σοβαρό για Ελλάδα λόγω της σημαντικής εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό και το υψηλό ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων. Ωστόσο, η κυβέρνηση και οι τράπεζες συνεχίζουν, να επωφελούνται από την στήριξη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της αποδοχής από την ΕΚΤ του ελληνικού δημόσιου χρέους τόσο ως εγγύηση και ως επιλέξιμο για αγορές υπό το PEPP, χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω επέκταση των διευκολύνσεων.

Παράλληλα, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να ενισχύσουν την ανάκαμψη. Ωστόσο το έλλειμμα θα παραμείνει σημαντικό της τάξεως του 8,9% του ΑΠΕ, με το δημοσιονομικό κίνδυνο συνδεδεμένο με ένα νέο κύμα NPLs. Τέλος, η Ελλάδα επωφελείται από τη βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές, με το spread στο 10ετές να κινείται κάτω από τις 100 μ.β το χαμηλότερο από την αρχή της κρίσης του δημόσιου χρέους.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, αναγνώρισε πως υπάρχουν κίνδυνοι οι οποίοι σχετίζονται με την πορεία των εσόδων από τουρισμό κατά τη θερινή περίοδο.

Όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ εξαιτίας της παράλλαξης Delta της Covid 19, αν και τα ποσοστά θνησιμότητας βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, με το 45% των Ελλήνων να έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Σε κάθε περίπτωση, η έκρηξη στις μολύνσεις είχε ως αποτέλεσμα την επαναυιοθέτηση αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, συμπεριλαμβανόμένων πολλών ταξιδιωτικών περιορισμών.  

“Δεδομένου του διαρκούς αντίκτυπου του SARS-CoV-2 στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και στην προθυμία των ταξιδιωτών να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για διακοπές, αναγνωρίζουμε τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του έτους, εν μέρει λόγω της συνεχιζόμενης αδυναμίας του ταξιδιωτικού τομέα”, επισημαίνει ο Ντένις Σεν, ο νέος επικεφαλής της Scope για την Ελλάδα. Οι εισπράξεις του τουριστικού τομέα ανήλθαν μόνο στο 6,7% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του 2021 έως τον Απρίλιο -κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2012, σε σύγκριση με περίπου 27,3% λίγο πριν από την κρίση, όπως προσθέτει.

“Ωστόσο, οι οικονομικές επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μπορεί, από μόνες τους, να είναι επαρκείς για να εξασφαλίσουν αρκετά ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα συνολικά φέτος”, τονίζει ο Σεν. “Το ΑΕΠ α’ τριμήνου (4,4% σε τριμηνιαία βάση) ήταν πολύ καλύτερο από το αναμενόμενο, και “μεταφράζεται” σε συνεχιζόμενη ανοδική τάση στις εκτιμήσεις ανάπτυξης του 2021, όπως τονίζει.

Στις οικονομικές αδυναμίες περιλαμβάνονται η υψηλή διαρθρωτική ανεργία και οι χαμηλές επενδύσεις, αν και η Scope αναμένει ότι η ανεργία θα μετριαστεί ελαφρώς στο 16,1% το 2021 και θα παραμείνει γύρω στο 16,1% το 2022, μετά από 16,5% το 2020.