Σε καραντίνα 14 ημερών η Μόρια έπειτα το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη δομή

Σε καραντίνα έχει τεθεί το ΚΥΤ στη Μόρια της Λέσβου έπειτα από το πρώτο κρούσμα κορωνοιού που καταγράφηκε στην δομή.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, θετικός στον ιό COVID-19 ανιχνεύθηκε Σομαλός αναγνωρισμένος πρόσφυγας 40 ετών, ο οποίος επέστρεψε παρατύπως στην Μόρια όπου διέμενε σε σκηνή εκτός της υφιστάμενης περίφραξης, παρά το γεγονός ότι του είχε επιδοθεί απόφαση εξόδου.

Είχε λάβει άδεια διαμονής που εκδόθηκε στο ΠΓΑ Αλίμου. Σήμερα, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, τίθεται άμεσα σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια της Λέσβου για συνολικά 14 ημέρες, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Ο 40χρονος αναγνωρισμένος πρόσφυγας είχε φύγει από την Λέσβο στις 17 Ιουλίου, φαίνεται, όμως, πως επέστρεψε τις τελευταίες μέρες. Το ΚΥΤ Μόριας παραμένει ανοικτή δομή και το περιστατικό αυτό ενισχύει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι εργασίες δημιουργίας κλειστής ελεγχόμενης δομής. Για το χρονικό διάστημα, έως και τις 15/09/2020, θα απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή φιλοξενίας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. θα έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο γύρω από την δομή, για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθ΄ όλο το 24ωρο.

Επισημαίνεται ότι κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει στην Μόρια για ιχνηλάτηση των επαφών του, ενώ στο ΚΥΤ Μόριας έχει μεταβεί και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης. Στον χώρο θα εισέρχεται μόνο προσωπικό ασφαλείας μετά από θερμομέτρηση, ενώ σημειώνεται ότι εντός Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία και η νέα υγειονομική μονάδα για την απομόνωση και παρακολούθηση ύποπτων περιστατικών.

Υπενθυμίζεται ότι από την αρχΣτις 11 χιλιάδες έχουν μειωθεί οι πρόσφυγες και μετανάστες  στην Μόρια της Λέσβου όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κιτελής διευκρινίζοντας ότι περίπου τρεις χιλιάδες μένουν μέσα στο ΚΥΤ και οι υπόλοιποι 7 χιλιάδες σε σκηνές από έξω στα γειτονικά χωράφια.ή της υγειονομικής κρίσης στα μέσα Μαρτίου, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εφαρμόζει πιστά το σχέδιο “ΑΓΝΟΔΙΚΗ”, που θέτει σε ισχύ μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων σε όλα τα ΚΥΤ και τις δομές της χώρας.

Στις 11 χιλιάδες έχουν μειωθεί οι πρόσφυγες και μετανάστες στην Μόρια της Λέσβου όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Ευστράτιος Κιτελής διευκρινίζοντας ότι περίπου τρεις χιλιάδες μένουν μέσα στο ΚΥΤ και οι υπόλοιποι 7 χιλιάδες σε σκηνές από έξω στα γειτονικά χωράφια.