Σε μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης της Suez κοντά στο Παρίσι ο Κωστής Χατζηδάκης

Εντυπωσιασμένος από τα επιτεύγματα των Γάλλων στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικότερα της ενεργειακής τους αξιοποίησης δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γαλλία για το επενδυτικό φόρουμ που οργάνωσε το ελληνογαλλικό επιμελητήριο, επισκέφτηκε τη μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων που λειτουργεί στο Carrieres – sous- Poissy, μια πόλη κοντά στο Παρίσι.

Η μονάδα έχει λύσει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που ταλαιπωρεί τη χώρα μας επί δεκαετίες, αξιοποιώντας τα σκουπίδια της πόλης για την παραγωγή ενέργειας, με αποτέλεσμα μηδενική επιβάρυνση του περιβάλλοντος καθώς μόλις το 2% των σκουπιδιών καταλήγουν σε χώρους ταφής. Το εργοστάσιο λειτουργεί μέσω σύμπραξής ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συγκεκριμένα μεταξύ της Γαλλικής Suez και των τοπικών δήμων.

Την ώρα που στην Αττική η Φυλή έχει κορεσθεί και εμείς τσακωνόμαστε για το που (δεν) θα γίνει ο επόμενος ΧΥΤΑ, στη Γαλλία λειτουργούν ήδη 140 παρόμοια εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από σκουπίδια.

Ο Υπουργός μοιάζει να πήρε το μήνυμα. Γυρνώντας στην Αθήνα, όπως έγραψε ο ίδιος στο facebook, είπε στον Γιώργο Πατούλη ότι «πρέπει να κλείσει τα αυτιά του στους εραστές της ακινησίας, σε αυτούς που δεν θέλουν να γίνει τίποτε. Αυτό που χρειάζεται είναι να ξεφύγουμε από τη σφαίρα του λαϊκισμού και της παραδοξολογίας. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να πάμε κόντρα στον λαϊκισμό και να ακολουθήσουμε έναν δρόμο κοινής λογικής. Θα πρέπει να γίνει ό,τι γίνεται στην Ευρώπη.»