
Αυτή την περίοδο πραγματοποιείται αλλαγή ηγεσίας στον ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών). Ο μέχρι τώρα πρόεδρος Θεόδωρος Φέσσας βασικός μέτοχος και επικεφαλής της διοίκησης του ομίλου Quest παραδίδει την προεδρία στον μέχρι τώρα αντιπρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο επικεφαλής της διοίκησης της ιστορικής τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν. Καλό είναι να θυμηθούμε ορισμένα πράγματα.
Πρώτον θα ήταν άδικο να μην αναφερθούμε στον απερχόμενο Θ. Φέσσα. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας έχει ακούσει πολλά, κάποια δίκαια κάποια άδικα, αλλά δεν έχει ακουστεί ότι έβγαλε το φίδι από την τρύπα. Έμεινε στο τιμόνι του ΣΕΒ επί έξι χρόνια από το 2014, στην πιο δύσκολη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της χώρας.
Ο ΣΕΒ είχε ξεμείνει από «μεγάλα ονόματα» μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Δασκαλόπουλου το 2014 (μάλιστα δεν εκπροσωπούσε κάποια εταιρεία αφού είχε πουλήσει την ΔΕΛΤΑ από το 2007). Είχε αναζητήσει νέα ταυτότητα ανοίγοντας την βεντάλια της εκπροσώπησής του σε νέους κλάδους (άλλαξε το όνομα και έγινε Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών από Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών) και στον χρηματοοικονομικό τομέα αλλά όχι επιτυχημένα, αφού η χρεοκοπία της χώρας συμπαρέσυρε τις τράπεζες. Επίσης αρκετοί επιχειρηματίες φοβήθηκαν και έκαναν πίσω, αφήνοντας ένα «ρούκι» να εκπροσωπήσει τον σύνδεσμο των εργοδοτών όταν η Ελλάδα «καιγόταν».
Ο Θ. Φέσσας σε αυτή την περίοδο κατάφερε να αναπτύξει, να επεκτείνει και να εξυγιάνει τις όποιες επιχειρηματικές του δραστηριότητες, που σημαίνει ότι ο ΣΕΒ είχε στο τιμόνι του έναν επιχειρηματία που πέτυχε την περίοδο της κρίσης. Η θητεία δεν συνδυάστηκε με παρατράγουδα, πράγμα σπάνιο για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Ο απερχόμενος πρόεδρος ήταν ένα πείραμα για τον ΣΕΒ, γιατί αφενός δεν προερχόταν από κάποια παραδοσιακή επιχειρηματική οικογένεια, αφετέρου δεν εκπροσωπούσε την λεγόμενη παλιά οικονομία και έναν μόνο κλάδο. Επιχειρούσε σε διάφορους τομείς από την εμπορία ειδών τεχνολογίας μέχρι τις ταχυμεταφορές, τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια και το real estate.
Τέλος, ο Φέσσας έβγαλε το φίδι από την τρύπα όταν το 2019 οι ισορροπίες άλλαξαν την τελευταία στιγμή στον ΣΕΒ την δρομολογούμενη ανέλιξη του Ευάγγελου Μυτιληναίου στην προεδρία – αναγκάστηκε να αποσύρει την υποψηφιότητά του στο παρά πέντε – αφήνοντας τον Θ. Φέσσα άλλη μία θητεία.
Για τον νέο πρόεδρο του ΣΕΒ δεν θα πούμε πολλά. Εκπροσωπεί μία ιστορική επιχείρηση, η οποία έχει απλωθεί σε όλη την οικουμένη. Το περιβάλλον στον Σύνδεσμο είναι εξαιρετικά γνώριμο αφού μέλη της οικογένειας της Τιτάν (η οικογένεια Κανέλλου Κανελλόπουλου και η οικογένεια Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου) έχουν εκπροσωπήσει επί σειρά ετών τον φορέα. Ο ίδιος ήταν μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος. Σίγουρα πολλοί τρέφουν προσδοκίες και θα περιμένουν στο πρόσωπό του η ελληνική βιομηχανία να αναζωογονηθεί και το ελληνικό επιχειρείν να βρεί βήμα γοργό και λαμπρό.
Όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η εταιρεία δεν εκπροσωπεί κάτι νέο, ούτε επιχειρηματικά ούτε περιβαλλοντικά, ενώ από το 2019 μετέφερε την έδρα της από την Αθήνα στις Βρυξέλλες. Η Titan Cement International δεν είναι ελληνική αλλά βελγική. Επίσης μετέφερε την φορολογική έδρα των στελεχών και έξι μελών του Δ.Σ. στην Κύπρο.
Αν καταφέρει να τα αλλάξει αυτά και επιστρέψουν πίσω οι μεγάλες εταιρείες, προσελκύοντας βιώσιμες επενδύσεις στον τόπο, τότε μπορεί να πετύχει. Διαφορετικά ο ΣΕΒ θα γίνει ακόμα πιο απόμακρος