Σκυλακάκης: Τέλος Απριλίου τι θα κάνουμε με τους χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ

Στο τέλος Απριλίου το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στην ΕΡΤ. Προηγήθηκε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει το ΦΠΑ στα τρέχοντα χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που ήταν πριν την πανδημία. Όπως είναι γνωστό λόγω της πανδημίας η κυβέρνηση όπως και άλλες κυβερνήσεις στην ΕΕ μείωσαν το ΦΠΑ σε μία σειρά καταναλωτικών αγαθών και στην εστίαση (η οποία παραμένει κλειστεί), μέτρο που έχει προσωρινό χαρακτήρα με την έννοια ότι η εφαρμογή του συνδέεται με το χρόνο της πανδημίας.

Ο κ. Σκυλακάκης είπε πως το κράτος έχει χάσει περισσότερα από 30 δισ. ευρώ σε έσοδα από το ξεκίνημα της πανδημίας και προσπαθεί να κάνει σωστή διαχείριση των χρημάτων.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο λιανικό εμπόριο, όπως στην εστίαση και στον τουρισμό, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως υπάρχουν σε εξέλιξη δύο εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και αναφέρθηκε στην επιστρεπτέα Νο 7 και στην επιδότηση των δαπανών, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει προς τος παρόν κάποιο ειδικό πρόγραμμα για το λιανικό εμπόριο, πέραν των ήδη γνωστών προγραμμάτων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και της επιδότησης για τη δημιουργία e-shop.