Στα 70 δολάρια το πετρέλαιο μετά τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις της Aramco στη Σαουδική Αραβία

Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent σημείωσαν νέα άνοδο στις ασιατικές αγορές, ξεπερνώντας πρόσκαιρα τα 70 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου συνέβη μετά τις επιθέσεις με πυραύλους κατά εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας την Κυριακή. Στρατιωτικός εκπρόσωπος του Houthi από την Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις. Ο Yahya Sare’e ο εκπρόσωπος του Houthi δήλωσε ότι πραγματοποίησε μια «ευρεία κοινή επιθετική επιχείρηση» με 14 drone και οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο περισσότερο από 2% αλλά στη συνέχεια τα κέρδη τους περιορίστηκαν σε 0,89% στα 69,98 $.

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι ένα συγκρότημα δεξαμενών πετρελαίου σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια μεταφοράς πετρελαίου στον κόσμο δέχθηκε επίθεση από ένα drone και έναν βαλλιστικό πύραυλο που στοχεύσε τις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco.

Τέτοιες πράξεις σαμποτάζ δεν στοχεύουν μόνο το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, αλλά και την ασφάλεια και τη σταθερότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας ενέργειας. Eκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι οι επιθέσεις δεν προκάλεσαν τραυματισμό ή απώλεια ζωής ή περιουσίας, αλλά το θραύσμα από τον αναχαιτισμένο πύραυλο έπεσε κοντά σε κατοικημένες περιοχές στην πόλη Νταχράν.