Στα ίδια επίπεδα οι αποδόσεις των ομολόγων

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κυμάνθηκε στο επίπεδα της Παρασκευής (1,42%), ενώ η απόδοση του 5ετούς τίτλου αυξήθηκε ελαφρώς στο 0,496 από 0,48%.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται αυτή την εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου αναμένεται να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα για την αναθεώρηση της στρατηγικής της, όπως είχε προαναγγείλει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Παράλληλα, την εβδομάδα αυτή διεξάγεται το 50ό World Economic Forum στο Νταβός, όπου πολιτικοί, μάνατζερ και ακτιβιστές αναζητούν, μέσα από τον διάλογο, απαντήσεις σε παγκόσμια προβλήματα.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 28 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 20ετές ομόλογο με 16 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,42% έναντι -0,22% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,66% από 1,62% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1.1083 δολάρια από 1,1092 δολάρια που άνοιξε η αγορά. Το δολάριο ευνοήθηκε σήμερα από τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. To ΔΝΤ, παρουσιάζοντας σήμερα το World Economic Outlook κατέβασε τον πήχη της ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία το 2020, στο 3,3% από το 3,4%. Ταυτόχρονα, η επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Gita Gopinath κάλεσε Γερμανία και Ολλανδία να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες προκειμένου να συμβάλλουν στην αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι οι συγκεκριμένες δύο χώρες διαθέτουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για να στρέψουν την οικονομική τους πολιτικής σε μία τέτοια κατεύθυνση.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στη διάρκεια ενός έτους κυμαινόταν στο -0,252%, στη διάρκεια των 6μηνών στο -0,326%, στο 3μηνων στο -0,389% και στο μήνα στο -0,464%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1085 δολάρια.