Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Στα κάγκελα οι καταστηματάρχες μετά την παράταση του lockdown

Έκπληξη χαρακτηρίζει το διαρκές lockdown των καταστημάτων ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι είναι για  όγδοη εβδομάδα κλειστό το λιανεμπόριο και μάλιστα την ώρα που ξεκινάει η περίοδος των εκπτώσεων, η οποία κινδυνεύει να χαθεί και αυτή. Ο Εμπορικός Σύλλογος σημειώνει στην ανακοίνωση ότι τα καταστήματα θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν έστω με τη μορφή του click away και στη συνέχεια με την αγορά εντός καταστήματος.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Μία ακόμα έκπληξη προέκυψε για τον κλάδο του λιανεμπορίου. Είναι άξιο περιέργειας, γιατί προκρίνεται η επαναλειτουργία των σχολείων σε σχέση με την επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου, το οποίο βρίσκεται για όγδοη εβδομάδα κλειστό και υπό καθεστώς οικονομικής ασφυξίας. Θεωρούμε κρίσιμη προτεραιότητα την άμεση επαναλειτουργία των καταστημάτων, αρχικά έστω και με τη μορφή του “click away” και σύντομα με τη μορφή του “click in shop”, προφανώς συνυπολογίζοντας τους υγειονομικούς δείκτες. H λειτουργία των σχολείων θα μπορούσε να ακολουθήσει στη συνέχεια, προβλέποντας ειδική μέριμνα για γονείς με παιδιά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε για ακόμα μία φορά το λιανικό εμπόριο να είναι ο εύκολος στόχος, πού ανοίγει και να κλείνει κατά βούληση, ερήμην μας. Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο εργοδότη της χώρας που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης σηκώνει στην πλάτη του τεράστιο οικονομικό βάρος.

Αναμένουμε άμεσα την κρίσιμη τοποθέτηση της κυβέρνησης επί αυτού του θέματος, γιατί έπειτα από την απώλεια του τζίρου των εορτών, θα είναι καταστροφικό να χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων.