Σταϊκούρας: Μέχρι 7 Ιουλίου τα χρήματα από την επιστρεπτέα προκαταβολή του β΄ γύρου

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον δεύτερο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής με διευρυμένο αριθμό δικαιούχων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» προανήγγειλε την εκκίνηση του δεύτερου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής την ερχόμενη εβδομάδα.

Πρόσθεσε δε, πως επιχειρείται να γίνουν αποδεκτές και ατομικές επιχειρήσεις, αρκεί να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα να διαθέτουν ταμειακή μηχανή.

Ο υπουργός διευκρίνισε όσοι κάνουν την αίτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή θα τους δοθούν τα χρήματα μέχρι τις 7 Ιουλίου.

Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε πως θα δοθεί περίοδος χάριτος στις οφειλές των φορολογούμενων που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, καθώς επίσης και η επιλογή μεταξύ 12μηνης άτοκης καταβολής ή 24μηνης καταβολής με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Ταυτόχρονα, όσον αφορά την προκαταβολή φόρου, σημείωσε πως υπάρχει μια εκκρεμότητα για το αν θα αξιοποιηθούν οι ΚΑΔ ή αν θα αξιοποιηθούν οι πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί με τις μειώσεις των τζίρων. Επεσήμανε πως θα υπάρξει μείωση στην προκαταβολή του φόρου.

«Αν θα ακολουθήσουν άλλες παρεμβάσεις θα εξαρτηθεί από την έκταση του προβλήματος και τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κοινωνία και οικονομία αντιδρούν», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη χρηματοδότηση μέσω τραπεζικού συστήματος, υποστήριξε πως ο βηματισμός δεν είναι ο αντίστοιχος της ελληνικής πολιτείας και αυτό που επιδιώκουν είναι να υπάρχει ο αντίστοιχος βηματισμός από το τραπεζικό σύστημα. «Θεωρούμε ότι το τραπεζικό σύστημα μέχρι το τέλος του έτους θα προσθέσει 15 δισ. στην πραγματική οικονομία», δήλωσε.

Αναφέρθηκε επίσης σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες και θα τεθεί προς συζήτηση τις επόμενες μέρες, που αφορά τις μικροπιστώσεις. Πρόκειται για μηχανισμό ώστε η κάθε μικρή επιχείρηση που θέλει να χρηματοδοτηθεί μέχρι 25.000 ευρώ, να μπορέσει να έχει αντισυμβαλλόμενο που δε θα είναι τράπεζα, αλλά ιδιώτης με εποπτεία από την τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να υπάρχει διαύγεια και άμεση χρηματοδότηση αυτής της επιχείρησης.

«Το κενό που αφορά τη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων και δεν μπορεί να καλυφθεί από την επιστρεπτέα και τους μηχανισμούς του τραπεζικού συστήματος, έρχεται να το καλύψει το κομμάτι των μικροπιστώσεων», εξήγησε.

Τέλος μίλησε για σημαντικό πρωτογενές έλλειμμα τη φετινή χρονιά στη χώρα. «Άρα η προτεραιότητα πρέπει να είναι η ευελιξία της χώρας και το ‘20 και το ‘21 ώστε να ασκήσει εκείνες τις πολιτικές που θα στηρίξουν την ελληνική οικονομία».

Για την πρώτη κατοικία είπε πως «το ισχύον σύστημα δε θα υπάρχει μετά το τέλος Ιουλίου, αλλά ένα σχήμα γέφυρα που θα τους καλύπτει όλους, ένα νέο νομοσχέδιο που θα αφορά τη βοήθεια προς τα ευάλωτα νοικοκυριά».