Σταϊκούρας: Πρέπει να δώσουμε δισ. σε 2 εκατ. εργαζόμενους – Εξήγγειλε εξάμηνη παράταση καταβολής χρεολυσίων για ενήμερα δάνεια εταιρειών

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Την εξάμηνη παράταση καταβολής χρεολυσίων ενήμερων δανείων εταιρειών προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στη τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Η πρόθεση της κυβέρνησης έλαβε χθες την έγκριση του Eurogroup.

Η πρωτοβουλία λαμβάνεται από κοινού με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Ανέφερε πως το επόμενο δεύτερο πακέτο μέτρων θα ανακοινωθεί αύριο ή μεθαύριο σε πλήρη συντονισμό του οικονομικού επιτελείου με τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας (ο Αδωνις Γεωργιάδης είπε για αύριο).

Για τις εταιρείες είπε πως με την ΠΝΠ που εκδόθηκε δεν υπάρχει διάκριση στις επιχειρήσεις που κλείνουν με εκείνες που έχουν μεγάλη πτώση του τζίρου τους και ο χρονικός ορίζοντας είναι ανοιχτός. Προανήγγειλε επίσης υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν αυτή και την επόμενη εβδομάδα με τις οποίες θα βοηθηθούν οι πολίτες.

Για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν, ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως τις επόμενες ώρες θα προσδιοριστεί το ύψος του ειδικού επιδόματος που θα λάβουν. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα αφού έπρεπε πρώτα να προηγηθεί η έγκριση του Eurogroup.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί μέρος από το λεγόμενο “μαξιλάρι” διαθεσίμων απάντησε ότι “όλα συνεκτιμώνται ανάλογα με την ένταση και την έκταση του προβλήματος”.

Προανήγγειλε για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν σήμερα ή αύριο την ανακοίνωση των όρων δημιουργίας του ειδικού μηχανισμού με τη δυνατότητα χορήγησης ειδικού επιδόματος. Θα περιλαμβάνονται σε σχετική υπουργική απόφαση.

Εξήγησε πως την προηγούμενη εβδομάδα οι συζητήσεις που γίνονταν με τα αρμόδια υπουργεία αφορούσαν κάποιες χιλιάδες εργαζομένων. Μετά όμως και τις τελευταίες αποφάσεις της Κυβέρνησης (δηλαδή το κλείσιμο κι άλλων επιχειρήσεων από αύριο) ο αριθμός των εργαζομένων έχει εκτιναχθεί. Μίλησε χαρακτηριστικά για 2 εκατ. απασχολουμένους.

“Τώρα οι παρεμβάσεις μας δεν είναι κάποια λίγα εκατομμύρια ευρώ, είναι κάποια δισεκατομμύρια”, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων φυσικών προσώπων, αλλά και για πιθανή παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων απάντησε ότι σήμερα θα συζητηθούν διάφορα μέτρα με τους συναρμόδιους υπουργούς και πως η κυβέρνηση εξετάζει επίσης τι έχουν κάνει και άλλες χώρες.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε πως πλέον αλλάζουν τα νέα δεδομένα. Η κρίση του κορονοϊού και οι νέες μεγάλες ανάγκες στήριξης αλλάζουν και τους αρχικούς σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου ως προς τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ. Διευκρίνισε πως αυτό που προέχει είναι οι ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον κορονοϊό.

Επανέλαβε πως μετά την χθεσινή απόφαση για την Ελλάδα, φέτος δεν υφίσταται πλέον ο στόχος για πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ αλλά και πως αποφασίσθηκε να εξαιρεθούν από τον μελλοντικό στόχο όλες οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Δηλαδή για την προστασία της δημόσιας υγείας, για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις, αλλά και για την διατήρηση των θέσεων απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Επίσης επανέλαβε πως αποφασίσθηκε και εξαίρεση δαπανών του μεταναστευτικού από τον δημοσιονομικό στόχο. Ανέφερε και πάλι πως κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, συζητήθηκε σύντομα η 5η αξιολόγηση. Και η αποτίμηση ήταν θετική.

Ανά πεδίο δαπανών είπε πως ήδη για την δημόσια υγεία έχουν ήδη δοθεί 85 εκατ. ευρώ εκτός προϋπολογισμού. Εκτιμάται ότι τελικά οι δαπάνες θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. Ευρώ. Επισήμανε χαρακτηριστικά “ό,τι ζητάει το υπουργείο Υγείας το έχει και θα το έχει. Ό,τι έχει ζητήσει το έχει πάρει αμέσως”.

Για τις κρατικές ενισχύσεις και την απόφαση χαλάρωσης της νομοθεσίας της ΕΕ είπε πως δημιουργείται ένα οπλοστάσιο που δίνει ευελιξία “έτσι ώστε να ενισχύσουμε ρευστότητα και για να διατηρηθούν όσο είναι δυνατό οι θέσεις απασχόλησης”.