Σταϊκούρας : Τι κέρδισε η Ελλάδα και ο Νότος από το Eurogroup

Για τη σημασία των αποφάσεων που έλαβε το Eurogroup, για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού αλλά και για το θέμα των κόκκινων δανείων, μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ  100,3 και τον Παύλο Τσίμα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ευρωομόλογο, εξήγησε τη σημασία των λέξεων «καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία» που για να συμπεριληφθούν στο κείμενο συμπερασμάτων χρειάστηκαν διαπραγματεύσεις για πάνω από 5 ώρες.

Τόνισε και πως ήταν κάτι που επιδίωξε τόσο η Ελλάδα όσο και άλλες χώρες του νότου, προκειμένου να είναι ανοιχτές οι επιλογές για το μέλλον, και πως όπως είπε και ο κ. Σεντένο, «υπάρχουν χώρες που θέλουν και άλλες που δεν θέλουν και υπάρχει παραπομπή στους ηγέτες της ΕΕ».

Ο υπουργός Οικονομικών, εξήγησε ότι η Ευρώπη απάντησε γρήγορα και αποφασιστικά στο πρώτο βασικό ζήτημα, που αφορά την ελευθερία κινήσεων των χωρών.

Ειδικότερα, εξαιρούνται από τους όποιους δημοσιονομικούς στόχους οι λεγόμενοι αυτόματοι σταθεροποιητές, δηλαδή όποια επιπλέον δαπάνη και επιπλέον επιδόματα για την ανεργία που αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς στην Ευρώπη. Εξαιρούνται επιπλέον δαπάνες για την δημοσία υγεία, για την ρευστότητα στις επιχειρήσεις, για τις θέσεις απασχόλησης αλλά και την κοινωνική συνοχή.

«Αυτές οι αποφάσεις ήταν πολύ σημαντικές και για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Στο δεύτερο βασικό ζήτημα που απασχολεί την Ευρώπη, δηλαδή ποιος θα χρηματοδοτήσει τις δαπάνες αυτές, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις «πολύ σημαντικές» αποφάσεις της ΕΚΤ και στα 540 δισ. ευρώ που προσθέτει η Ευρώπη. Μεταξύ άλλων οι αποφάσεις αφορούν σε αυξημένη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, προσωρινό πρόγραμμα για θέσεις απασχόλησης και ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής προσαρμοσμένης όμως στις τρέχουσες ανάγκες.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα για την μετα-κορωνοϊού εποχή απαιτούνται εργαλεία επανεκίνησης της οικονομίας από το Ταμείο Ανάπτυξης.

«Η κρίση δεν θα περάσει σε 2 – 3 μήνες, θα είναι πιο βαθιά. Χρειάζονται πιο ριζικές λύσεις», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας, αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις της ΕΚΤ σύμφωνα με τις οποίες θα χρειαστούν συνολικά περίπου 1,5 τρισ. ευρώ για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Εκτίμησε ότι εάν αθροιστούν το πακέτο των 540 δισ. ευρώ με τις άλλες πρωτοβουλίες για την ανάταξη της οικονομίας μέσω του κοινοτικού προϋπολογισμού, του ταμείου ανάκαμψης, των πρωτοβουλιών της ΕΚΤ για τη ρευστότητα και άλλες που έχουν αναληφθεί σε εθνικό επίπεδο, «μπορεί να φτάσουν τα 3 τρισ. ευρώ, πολύ περισσότερο από της χρηματοδοτικές ανάγκες.