Σταϊκούρας: Υφεση 5% έως 10% στην Ελλάδα λόγω τουρισμού

Η επόμενη μέρα θα είναι πιο ελπιδοφόρα για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε στον ΘΕΜΑ Radio 104,6 FM και τον Ηλία Σιακαντάρη.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Προσπαθούμε να δώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο διαρκώς εμπλουτίζουμε». Ο ίδιος έκανε λόγο για μια ορθολογική προσέγγιση επισημαίνοντας ότι θα εξαρτηθεί πώς θα λειτουργήσει η οικονομία τους επόμενους μήνες. Ο Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε ότι για την Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που δέχεται είναι στον τομέα του τουρισμού, σημειώνοντας ότι αφορά και τον εποχικό τουρισμό, το Πάσχα για παράδειγμα με το μεγαλύτερο πρόβλημα να αποτελεί ο εισαγόμενος τουρισμός.  Ο ίδιος είπε κάθε μήνα η κρίση στοιχίζει στο ΑΕΠ 2,5 μονάδες, με την Ελλάδα να κινδυνεύει με βαθιά ύφεση λόγω των απωλειών στον τουρισμό.

Η μεγάλη συμμετοχή του τουρισμού στην ελληνική oικονομία την κάνει πιο ευαίσθητη στην κρίση, επεσήμανε ο ΥΠΟΙΚ, και παραδέχθηκε ότι αν και η αρχική πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ το 2020 ήταν καλύτερη στην Ελλάδα από ό,τι στα άλλα κράτη μέλη, πλέον εκτιμάται, όπως εξήγησε, πως η ύφεση θα είναι στα ίδια επίπεδα με τις προβλέψεις για τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, η οποία σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ είναι η μείωση του ΑΕΠ κατά 5%-10% φέτος. Εξήγησε πως στο τελευταίο Eurogroup η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε την ύφεση στην Ευρώπη από 5% έως 10% και πως «κάθε εβδομάδα επικαιροποιούνται οι προβλέψεις δυστυχώς προς το δυσμενέστερο». «Η Ελλάδα που είχε ξεκινήσει με καλύτερη και υψηλότερη δυναμική από τις άλλες χώρες, εκτιμούσαν όλοι θα έχει υπερδιπλάσιο αριθμό οικονομικής μεγέθυνσης σε σχέση με την Ευρώπη, θα είναι περίπου στο ύψος της ύφεσης της Ευρώπης λόγω της μεγαλύτερης έκθεσής από τον τουρισμό μας», ανέφερε σχετικά.

Στην ερώτηση αν θα υπάρξει επιείκεια σε ό,τι αφορά το χρέος ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική χαλάρωση, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες. Σε ό,τι αφορά το ταμειακό ερώτημα έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε την κρίση υπό όρους, έχουμε σήμερα ένα μαξιλάρι ασφαλείας προέχει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με αποτελεσματικότητα, είπε.

Για τις κατηγορίες των εργαζομένων που δεν τους πιάνει το δίκτυ προστασίας ο Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε ότι γίνεται ένας ορθολογικός σχεδιασμός διακρίνοντας αυτούς που πλήττονται από αυτούς που δεν πλήττονται. 

Στο ερώτημα εάν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επαρκεί για να χρηματοδοτήσει τις μικρές επιχειρήσεις ο Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε ότι η Ελλάδα έχει την ιδιαιτερότητα να έχει πολλές μικρές επιχειρήσεις. Δώσαμε ήδη τη δυνατότητα ρευστότητας, το κράτος ενισχύει εργοδότες και εργαζόμενους και ίσως τον Μάιο δώσουμε ένα ακόμη πακέτο μέτρων είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα Sure ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι θα είναι μέχρι 100 δισ ευρώ και φαίνεται ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει μέχρι 1,4 δισεκατομμύρια. Αυτή η απόφαση πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνοντας ότι η επιλογή της Ελλάδας είναι η αμοιβαιοποίηση του χρέους.