Επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην ψηφιοποίηση σχεδιάζει η ΔΕΗ, καθώς έως το 2023 κλείνει όλους -εκτός από έναν- τους λιγνιτικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τον τελευταίο το 2028.
Η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία ολικής μεταστροφής προς την τεχνολογία, καθώς η αύξηση του ανταγωνισμού στις παραδοσιακές της δραστηριότητες, όπως η διανομή ηλεκτρικού ρεύματος, επιβάλλουν την αλλαγή, η οποία είχε ήδη καθυστερήσει, επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
«Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για να κάνουμε τη ΔΕΗ μία τεχνολογική εταιρεία στην αγορά ενέργειας», τόνισε. «Δεν μπορώ να πω ότι η απελευθέρωση του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα αυτά τα χρόνια συνέβη με τον σωστό τρόπο ή αρκετά γρήγορα. Το αποδίδω αυτό κυρίως στο γεγονός ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε ευρύτερες δυσκολίες και οι προσπάθειές της επικεντρώθηκαν κατά κύριο λόγο σε άλλα ζητήματα όπως οι τράπεζες, οι συντάξεις και η φούσκα των ακινήτων», προσθέτει ο κ. Στάσσης.
Ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ ανέλαβε τη ηνία της εταιρείας πριν από περίπου 18 μήνες, αφού εργάστηκε σε διάφορα τμήματα του κλάδου της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της θέσης που κατείχε στην Enel Green Power, στην Ανατολική Ευρώπη. Η ΔΕΗ αναμένει ότι το μερίδιο αγοράς της θα μειωθεί περίπου στο 50% από 70% που ήταν πριν από λίγα χρόνια, καθώς κλείνει τη παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και επαναχαράσσει τη στρατηγική της, αλλά ο Γιώργος Στάσσης υποστηρίζει ότι οι ζημιογόνες δραστηριότητες θα αντικατασταθούν από άλλες, πιο κερδοφόρες και αποδοτικές.
«Οραματιζόμαστε τη ΔΕΗ ως μία μικρότερη εταιρεία, αλλά αποτελεσματικότερη, με υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και λιγότερο ρίσκο», τονίζει. «Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης (πώλησης των συγκεκριμένων μονάδων) και έτσι το αποτύπωμα CO2 θα μειωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα μειώσει πολύ το ρίσκο», προσθέτει ο κ. Στάσσης.
Η μετάβαση της ΔΕΗ βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ για μερικά χρόνια, αλλά ήταν αργή και αναποτελεσματική, είπε. Στις περιοχές λιγνιτοπαραγωγής θα γίνουν νέες επενδύσεις και θα επωφεληθούν από την υποστήριξη της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης από τα ευρωπαϊκά κονδύλια «Just Transition». Η ΔΕΗ έχει ζητήσει άδειες για εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας σε τοποθεσίες όπου πραγματοποιούνταν εξόρυξη, για παράδειγμα, και θα υποστηρίξει τις τοπικές κοινότητες μέσω της αλλαγής.
Ο επικεφαλής της επιχείρησης κάνει εκτενή αναφορά στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης που θα οδηγήσει, όπως αναφέρει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και κατ’ επέκταση του ρίσκου αλλά και στο σχέδιο δίκαιης μετάβασης των περιοχών που πλήττονται από αυτήν.
Οι προκλήσεις είναι σημαντικές, κυρίως οι αλλαγές για το ίδιο το προσωπικό της ΔΕΗ.
«Έχουμε βάλει πολλούς ανθρώπους στον κλάδο διανομής για να ενισχύσουν αυτήν τη δραστηριότητα και τώρα αναπτύσσουμε ένα νέο σχέδιο κεφαλαιακών δαπανών», δήλωσε ο Στάσης.
«Είναι ένα πολύ κερδοφόρο κομμάτι της επιχείρησης.
Εξετάζουμε τη δημιουργία εσόδων από ένα μέρος, αλλά δεν σκοπεύουμε να χάσουμε τη διαχείριση και τον έλεγχό του.
Είναι ένα βασικό μέρος της δραστηριότητάς μας και θα συνεχίσει να είναι έτσι».
Τέλος υπογραμμίζει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές για τον ΔΕΔΔΗΕ, ενόψει της διαδικασίας πώλησης του 49% αλλά με διατήρηση του μάνατζμεντ από τη ΔΕΗ.