Στάσσης: Ριζική λύση για τον λογαριασμό των ΑΠΕ με τα μέτρα του ΥΠΕΝ

Οι νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν καταστεί πολύ πιο φθηνές και συντελούν στη μείωση του κόστους της ενέργειας, ενώ ως εγχώριες πηγές υποστηρίζουν και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τα μέτρα εξυγίανσης του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι τοποθετήσεις των φορέων της αγοράς στην Επιτροπή συνέκλιναν στη διαπίστωση ότι τα μέτρα δίνουν ριζική και μόνιμη λύση στο πρόβλημα του ελλείμματος το οποίο, όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης, σε ορίζοντα δεκαετίας (αν δεν λαμβάνονταν μέτρα) θα έφθανε στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα τιμολόγια του ρεύματος ο επικεφαλής της ΔΕΗ τόνισε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν η Ελλάδα έχει ίσως το χαμηλότερο κόστος στη λιανική σε σχέση με τις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ταυτόχρονα και το υψηλότερο κόστος χονδρεμπορικής, γεγονός που επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Σε σχέση δε με τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης, τόνισε πως η λειτουργική κερδοφορία που επιτεύχθηκε τους τελευταίους μήνες επέτρεψε στη ΔΕΗ να πάρει μέτρα υπέρ των καταναλωτών όπως το δωρεάν πάγιο για τους πελάτες χαμηλής τάσης, νοικοκυριά και επαγγελματίες, την έκπτωση 8% στα νοικοκυριά με κατανάλωση πάνω από 2000 κιλοβατώρες, επιπλέον έκπτωση 8% στους ευάλωτους πελάτες, και 10 ευρώ για όλους τους πελάτες e-bill. Επιπλέον αντιμετωπίστηκαν χρέη που είχαν φθάσει στο επίπεδο του 1,5 δισ. ευρώ προς διαχειριστές , προμηθευτές, εργολάβους, και ειδικούς λογαριασμούς. Μεταξύ αυτών και ο λογαριασμός των ΑΠΕ με αποτέλεσμα οι παραγωγοί «πράσινης» ενέργειας που εξοφλούνταν με καθυστέρηση 17 μηνών να πληρώνονται τώρα σε δύο μήνες.

Σημειώνεται ότι σήμερα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα 9μήνου της ΔΕΗ ενώ αύριο θα παρουσιαστούν στους επενδυτές οι στρατηγικές και οικονομικές προοπτικές του Ομίλου για την περίοδο 2020-2023.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Επίκουρος καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας, τόνισε πως οι μελέτες που έχουν γίνει για λογαριασμό της ΡΑΕ δείχνουν ότι ακόμη και σε ακραία επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί διασφαλίζεται ότι ο λογαριασμός των ανανεώσιμων πηγών θα παραμείνει ισοσκελισμένος. Ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας Παναγιώτης Παπασταματίου ανέφερε πως με τα μέτρα που λαμβάνονται «η άσκηση βγαίνει», γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για τις τράπεζες και τους επενδυτές.

Την αντίθεσή τους στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μονάδες ΑΠΕ εξέφρασαν ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ Σ. Λουμάκης και του ΠΟΣΠΗΕΦ Γ.Παναγής, υποστηρίζοντας ότι πλήττει το επενδυτικό κλίμα. Η τροπολογία με τα μέτρα για τον ΕΛΑΠΕ αναμένεται να κατατεθεί έως αύριο στη Βουλή, για να ψηφιστεί με το νομοσχέδιο για το χωροταξικό σχεδιασμό.