Στη Γαλλία ο πρώτος νεκρός της επιδημίας για την Ευρώπη

Στη Γαλλία σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος της επιδημίας του Κορωνοϊού για την Ευρώπη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για 80χρονο τουρίστα.

Για πρώτη φορά, το Αμερικανικό Κέντρο και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα ότι ο κορωνοϊός μπορεί να απειλήσει τη δημόσια υγεία έως και την επόμενη σεζόν. «Αν και αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια επιθετική κατάσταση περιορισμού της επιδημίας», δήλωσε ο διευθυντής του CDC, καθηγητής Ρόμπερτ Ρέντφιλντ στο CNN, δεν γνωρίζουμε πολλά γι ‘αυτόν τον ιό. Αυτός ο ιός θα είναι πιθανόν μαζί μας και πέρα από αυτή τη σεζόν, και την επόμενη χρονιά».

Στις ΗΠΑ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού έχουν καταγραφεί σε επτά πολιτείες: την Καλιφόρνια, το Ιλινόις, την Αριζόνα, την Ουάσιγκτον, τη Μασαχουσέτη, το Ουισκόνσιν και το Τέξας. Ο καθηγητής Ρόμπερτ Ρέντφιλντ εξήρε τη αναγκαιότητα ενδελεχούς έρευνας για την πλήρη κατανόηση του ιού και υπογράμμισε ότι η επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας, δίνει περισσότερο χρόνο στους ερευνητές να εργαστούν για την ανάπτυξη ενός εμβολίου και αντιβιοτικών.

Στο μεταξύ, έντονη είναι η ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στο νοσηλευτικό προσωπικό της Κίνας. Ο διεθνής οργανισμός ζητά από τις κινεζικές υγειονομικές αρχές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που έχουν νοσήσει από τον κορωναϊό. Μέχρι στιγμής, 1.760 γιατροί και νοσηλευτές έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό ενώ έξι έχουν χάσει την ζωή τους. «Πρόκειται για μια κρίσιμη πληροφορία, επειδή οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι ο σύνδεσμος του συστήματος υγείας και της αντιμετώπισης της επιδημίας«, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Απολυμαίνουν τα χαρτονομίσματα οι Κινέζοι

Στην Κίνα, οι αρχές απομονώνουν και απολυμαίνουν τα χαρτονομίσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε μία προσπάθεια να φρενάρουν την εξάπλωση του κορωνοϊού που έχει προκαλέσει το θάνατο πάνω από 1.500 ανθρώπων παγκοσμίως, όπως δήλωσαν Κινέζοι αξιωματούχοι. Στις τράπεζες με την βοήθεια της υπεριώδους ακτινοβολίας ή τις υψηλές θερμοκρασίες απολυμαίνονται τα χαρτονομίσματα γιουάν και στη συνέχεια μπαίνουν σε καραντίνα έως και έως 14 ημέρες – ανάλογα με τη σοβαρότητα της εστίας στη συγκεκριμένη περιοχή πριν από την επανακυκλοφορία τους, όπως δήλωσε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας σε συνέντευξη Τύπου.

Ο κορωνοιός, ο οποίος έχει μολύνει περισσότερους από 66.000 ανθρώπους στην Κίνα κι εξαπλώνεται ραγδαία σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, έχει κινητοποιήσει τις αρχές που απολυμαίνουν τους δημόσιους χώρους της χώρας καθώς επίσης προσπαθούν να περιορίσουν τη επαφή μεταξύ των ανθρώπων.

Στη Βρετανία, 200 άτομα που συμμετείχαν σε συνέδριο που διεξήχθη στο κέντρο «QEII Centre», στις 6 Φεβρουαρίου, βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό. Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian», ένας από τους εννέα επιβεβαιωμένους φορείς του κορωνοϊού στη χώρα του Μπόρις Τζόνσον συμμετείχε στο συνέδριο «QEII Centre», ένα από τα μεγαλύτερα της βρετανικής πρωτεύουσας στο Γουέστμινστερ.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Βρετανίας απέστειλε επιστολή στους συνέδρους καλώντας τους να μην κάνουν κάτι αν δεν εμφανίσουν συμπτώματα του κορωνοϊού, αλλά να μείνουν στο σπίτι τους, να αποφεύγουν επαφή με άλλους ανθρώπους και να καλέσουν την τηλεφωνική γραμμή βοήθειας του Εθνικού Συστήματος Υγείας «NHS» αν εκδηλώσουν ανησυχητικά συμπτώματα, όπως πυρετό ή βήχα.

Μεταξύ των συνέδρων συμπεριλαμβάνονταν στελέχη του τομέα μεταφορών, μέλη του κοινοβουλίου και διευθυντικά στελέχη μεγάλων εταιρειών παροχής υπηρεσιών μεταφορών, όπως αναφέρει το βρετανικό δημοσίευμα.

Από την προηγούμενη εβδομάδα η βρετανική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το ξέσπασμα της επιδημίας του «COVID-19» αποτελεί «σοβαρή και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία».