Στη Βουλή τσακώνονται και για τον «Ηρακλή»

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γεώργιος Ζαββός (αριστερά).

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εξελίσσεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων», το καλούμενο σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ». Η διαδικασία του κατεπείγοντος βρήκε αντίθετη σύσσωμη την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επέμεινε στη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός είπε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα ρυθμίσει ένα συστημικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου και την ψήφιση του προϋπολογισμού, «διότι είναι κάτι που αναμένουν ασμένως οι επενδυτές».

Προσδοκίες

«Έχουν δημιουργηθεί σαφείς και συγκεκριμένες προσδοκίες και οποιαδήποτε καθυστέρηση θα ήταν προς βλάβη αυτού του νομοσχεδίου, με το οποίο, το βάρος θα σηκώσουν οι επενδυτές και όχι οι φορολογούμενοι», πρόσθεσε ο υφυπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο συζητήθηκε και εκπονήθηκε από τους νομικούς της ΤτΕ, των Τραπεζών, το ΤΧΣ, υπό την εποπτεία των νομικών του Υπουργείου».

…και διαφωνίες

Αντίθετα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μακουλάκης είπε πως «δεν καλυπτόμαστε από την αιτιολόγηση διότι εδώ και εύλογο χρονικό διάστημα έχουν ολοκληρωθεί διαδικασίες εγκρίσεως. Δημιουργήθηκε μια επίπλαστη μικρή χρονική διάρκεια, για να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο με αυτή τη διαδικασία που δεν τιμά το Κοινοβούλιο» και επισήμανε ότι «έχουν περάσει δύο μήνες, από το πράσινο φως που δόθηκε στην κυβέρνηση και συνεπώς δεν έχει δικαιολογία η χρονική αβελτηρία».
«Σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία δυστυχώς η κυβέρνηση έρχεται να δυναμιτίσει το κλίμα και να μας προκαλέσει. Για πολλοστή φορά καταθέτει νομοσχέδιο λίγες ώρες προτού μπει στην επιτροπή. Δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με τα κόμματα. Δεν θα έπρεπε να κληθούν η ΤτΕ, η ΕΕΤ, οι εκπρόσωποι των δανειοληπτών;», διερωτήθηκε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.
Τη διαφωνία του με το κατεπείγον δήλωσε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Πρόκειται για την 5η διάσωση των τραπεζών που είτε θα πάει καλά είτε δεν θα πάει, το βάρος σηκώνουν οι φορολογούμενοι», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.
Από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης. «Καλούμαστε μέσα σε 24 ώρες να αποφασίσουμε να δοθούν και πάλι 12 δισ. ευρώ στις τράπεζες και στα αρπαχτικά ταμεία. Είναι εγγυήσεις αλλά και οι εγγυήσεις κάποια στιγμή πληρώνονται. Είναι περίπου διπλάσιο από το πρωτογενές πλεόνασμα, είναι 50% παραπάνω από τα φορολογικά μας έσοδα. Και αποφασίζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και στην πράξη σημαίνει ότι πάμε σε επιτάχυνση των εξώσεων», είπε ο Κρίτων Αρσένης προτού αποχωρήσει από τη συζήτηση.

Προς ψήφιση

Ο υφυπουργός Οικονομικών ωστόσο επέμεινε να προχωρήσει η συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σημειώνοντας ότι τεχνικά έχει προηγηθεί μεγάλη διαβούλευση και διεργασίες. Επέμεινε παράλληλα ότι «οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν θα ήταν σε όφελος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.