Στίλπων Νέστωρ: Οι πέντε μεγάλες τάσεις-αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση

Για πέντε «μεγάλα μονοπάτια αλλαγών», που διανοίγονται παγκοσμίως, ως προς την Εταιρική Διακυβέρνηση (ΕΔ), έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της λονδρέζικης Nestor Advisors Ltd, Στίλπων Νέστωρ, μιλώντας σε εκδήλωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020.

Ο κ. Νέστωρ, τον οποίο ο διευθύνων σύμβουλος του ΧΑ, Σωκράτης Λαζαρίδης, χαρακτήρισε ως «σταρ» στο αντικείμενο της Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΔ), επισήμανε ξεκινώντας την ομιλία του ότι «έχει κάνει δουλειά του την ΕΔ στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του», τόσο στη διάρκεια της εργασίας του στον ΟΟΣΑ, όσο και μετά την ίδρυση της εταιρείας του στο Λονδίνο πριν από 18 χρόνια, «η οποία κάνει μόνο αυτό: δουλεύει με διοικητικά συμβούλια εταιριών» στο κομμάτι της ΕΔ.

Το ένα -όχι το πρώτο ιεραρχικά- από τα μονοπάτια αλλαγών που παρουσίασε ο κ. Νέστωρ είναι αυτό του ESG (Εnviromental Social Governance), δηλαδή της εταιρικής διακυβέρνησης με έμφαση στον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο της επιχείρησης. Όπως είπε, το υπό διαχείριση ενεργητικό των επενδυτικών κεφαλαίων που δίνουν έμφαση στο ESG αυξάνεται ραγδαία, έχοντας ανέλθει παγκοσμίως στα 30,683 τρισ. δολάρια το 2018 από 22,8 τρισ. δολάρια το 2016 (Global Sustainable Investment Assets).

Από τον «Βασιλιά» στον δυισμό

Νέο μονοπάτι αλλαγών είναι αυτό της ανεξαρτησίας. Όπως είπε, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, κάποτε όλη η εξουσία σε μια επιχείρηση ήταν συγκεντρωμένη στα χέρια ενός «Βασιλιά», του προέδρου και ταυτόχρονα διευθύνοντος συμβούλου, αλλά σήμερα αυτό έχει αλλάξει. «Κάποτε, το 95% των επιχειρήσεων είχε έναν chairman και CEO. Σήμερα αυτό (το ποσοστό) έχει πέσει στο μισό. Στην Αμερική άρχισε να εμφανίζεται αυτός ο δυισμός, ένας τρέχει το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ), άλλος την εταιρεία» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι καταγράφεται αύξηση των ανεξαρτήτων μη εκτελεστικών μελών στα ΔΣ (στο 87% στις ΗΠΑ και στα 2/3 των μελών των ΔΣ στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το χαμηλότερο ποσοστό, 33%, να σημειώνεται στη Ρωσία).

Η «αργή εξαφάνιση» των εκτελεστικών μελών

Το έτερο μονοπάτι αλλαγών αφορά την αργή εξαφάνιση των εκτελεστικών μελών. «Το ένα τέταρτο των εκτελεστικών μελών ΔΣ εξαφανίστηκε την τελευταία δεκαετία» στις ευρωπαϊκές τράπεζες, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, ως προς αυτό, «στην Ελλάδα είμαστε ακόμη στον σωστό δρόμο, αφού διαθέτουμε από τα υψηλότερα ποσοστά εκτελεστικών μελών στην Ευρώπη στις ελληνικές τράπεζες, κάτι που μας πιέζουν να το αλλάξουμε, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να επιμείνουμε ώστε να μην αλλάξει».

Από την εθελούσια εφαρμογή στη ζούγκλα των κανόνων

Το άλλο μονοπάτι αλλαγών αφορά στην εξέλιξη του συστήματος της συμμόρφωσης στις επιταγές της ΕΔ. «’Ο,τι ξεκίνησε ως εθελούσιο, διαμορφώθηκε σε μια πιθανή ζούγκλα κανόνων, που συχνά αποτελεί βάρος για τις επιχειρήσεις και πολλοί λένε ότι έχει αρχίσει να λειτουργεί αρνητικά ως προς το attraction (ελκυστικότητα) των χρηματιστηριακών αγορών.

Η αξία της εταιρείας δεν ταυτίζεται με την αξία της μετοχής της

Σημαντικό μονοπάτι αλλαγών είναι αυτό που ανοίγει η ραγδαία επικράτηση της στροφής προς μια ολιστική εταιρική διακυβέρνηση. Η διακυβέρνηση δεν βρίσκεται πια στα χέρια μόνο των βασικών μετόχων, αλλά και άλλων ανθρώπων. Και εισάγεται μια τελείως διαφορετική αντίληψη ως προς τη μετοχική και την πραγματική αξία μιας επιχείρησης. «Η αξία μιας εταιρείας, διαχωρίζεται από την αξία της μετοχής της, αφού πλέον λαμβάνονται υπόψη έννοιες όπως η ωφέλεια από τη δραστηριότητα μιας επιχείρησης. Οι εποπτικές αρχές όπως και οι επενδυτές φαίνεται να ανακαλύπτουν ξανά τον παλαιό και γνωστό σκοπό της εταιρείας, με περίπου το 50% των εταιρειών του Δείκτη FTSE 100 (2019) να γνωστοποιούν «δηλώσεις σκοπού».

Τα μη διατηρήσιμα «χρυσά» μπόνους, που έφεραν μείωση παραγωγικότητας

Το τελευταίο μονοπάτι αφορά στη δομή των αμοιβών του διοικητικού συμβουλίου. «Στις ΗΠΑ οι αμοιβές των CEOs εκτινάχθηκαν τα τελευταία 25 χρόνια. Αυτό συνδέθηκε πάρα πολύ με την αύξηση των συνδεόμενων κυμαινόμενων αμοιβών, καθώς από 10%-15%ν παλαιότερα, έφτασαν να παίρνουν bonus ως και 400%. Αυτά τα bonus, που συνδέονταν με τις αποδόσεις των μετοχών, μέσω π.χ., stock options ή Longterm incentive plans, προκάλεσαν πολύ μεγάλη μείωση των εταιρικών επενδύσεων, ώστε να γίνεται μεγαλύτερο distribution στους μετόχους και αυτό οδήγησε σε βάλτωμα της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, για αυτό και θα υπάρξει μεγάλη διόρθωση» τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως ο φόβος του είναι ότι τις πολύ μεγάλες αλλαγές που θα συμβούν σε κάποια επίπεδα αλλού, θα τις υιοθετήσουμε ως έχουν κι εδώ, παρότι η Ελλάδα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και ανάγκες._