Στην Κοζάνη ο Χαρδαλιάς – Παρατείνεται η καραντίνα σε Δαμασκηνιά και Δραγασιά

Στην Κοζάνη μετέβησαν το πρωί της Κυριακής με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Ο κ. Χαρδαλιάς παρευρέθηκε σε σύσκεψη στη Νεάπολη του Δήμου Βοΐου, παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και του δημάρχου Βοΐου, καθώς κι άλλων εκπροσώπων τοπικών φορέων.

«Βρισκόμαστε σε ένα Γολγοθά που όλοι οι Έλληνες πρέπει να τον ανέβουμε χέρι – χέρι. Αυτή η μάχη θα κριθεί στην ατομική ευθύνη», δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ότι ο Απρίλης είναι πολύ σημαντικός μήνας και αν χρειαστεί θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για την περιοχή.

Στη σύσκεψη, ο δήμαρχος Βοΐου Χ. Ζευκλής αναφέρθηκε στα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα ασθενών, από Γαλατινή και Σιάτιστα, που νοσηλεύονται στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.

Άλλη μία εβδομάδα καραντίνα για τη Δαμασκηνιά και τη Δραγασιά

Εξερχόμενος από τη σύσκεψη, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι παραταθεί η καραντίνα έως τις 6 Απριλίου στα χωριά Δαμάσκηνα και Δραγασιά Κοζάνης για καθαρά προληπτικούς λόγους.

«Είμαστε εδώ για να αξιολογήσουμε επιδημιολογικά και επιχειρησιακά την όλη κατάσταση μετά και τα περιοριστικά μέτρα πολιτικής προστασίας που επιβλήθηκαν στους δύο οικισμούς», τόνισε.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας συνεχάρη τους κατοίκους των δύο αυτών χωριών για τη στάση τους και υπογράμμισε ότι είναι ζήτημα πατριωτικής και εθνικής ευθύνης να μείνουμε σπίτι.

Επεσήμανε ότι «στην μικρή Ελλάδα, με σοβαρότητα και αποφασιτικότητα αντιμετωπίζουμε την κρίση» ενώ προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς είμαστε ακόμη στην αρχή και έχουμε να διαβουμε ένα βουνό που βρίσκεται μπροστά μας».

Επανέλαβε ότι πρέπει «να δείξουμε συνέπεια στην εφαρμογή των μέτρων και εκτός από τις ενέργειες του κράτους αυτή η μάχη θα κριθεί στο υψηλό επίπεδο ατομικής ευθύνης των πολιτών».

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει ήδη ενισχυθεί με πενταμελή ομάδα από τον ΕΟΔΥ, όπως είπε.

Ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε την αισιοδοξία του λέγοντας οτι «εάν οι πολίτες επιδείξουν συνέπεια, υπομονή και επιμονή στους στόχους που έχουν τεθεί στο τέλος θα καταφέρουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας». Κλείνοντας τόνισε ότι τα περιοριστικά μέτρα σε Δαμασκηνιά και Δραγασιά θα συνεχιστούν για μια ακόμη εβδομάδα.

Αναφέρθηκε και στην Καστοριά, το νοσοκομείο της οποία ενισχύθηκε από το Σάββατο με ιατρικό προσωπικό, λέγοντας ότι θα υπάρξουν αποφάσεις για την κατάσταση στην πόλη το επόμενο 24ωρο.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναμένεται να μεταβεί με ελικόπτερο στον Έχινο της Ξάνθης.

Κρίσιμη η κατάσταση στην Καστοριά

Στο μάτι του κυκλώνα που λέγεται κοροναϊός έχει μπει η Καστοριά, με την κατάσταση κάθε μέρα που περνάει να γίνεται και χειρότερη.

Μέχρι και την τελευταία επίσημης ενημέρωση ο νομός μετράει 44 κρούσματα, τη στιγμή που ο πληθυσμός είναι 40.000, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 5.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Δημήτρη Σαββόπουλο, 31 από τα κρούσματα που ήταν σε σοβαρή κατάσταση έχουν μεταφερθεί στην Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σαββόπουλος ζήτησε να υπάρξει προτεραιότητα για την Καστοριά στα τεστ για τον κοροναϊό, επειδή « προηγούμαστε χρονολογικά όσον αφορά την εξέλιξη της επιδημίας και φαίνεται καθαρά από την αναλογία που υπάρχει στην περιοχή σύμφωνα με τον πληθυσμό μας 1,1 σε κάθε 1000 κατοίκους».

Το Σάββατο, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε μέτρα για την ενίσχυση του νοσοκομείου Καστοριάς, όπου το βράδυ της Παρασκευής έχασε τη ζωή του από τον κοροναϊό ένας ακόμη ηλικιωμένος, «Δίνουμε μαζί αυτή τη μάχη, στηρίζουμε όσους δοκιμάζονται και κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να τα καταφέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά .

«Έχουν ήδη μετακινηθεί και αναλάβει υπηρεσία: ένας Διευθυντής Καρδιολογίας, ένας Επιμελητής Α΄ Γενικής Ιατρικής, μία Διευθύντρια Παθολογίας, ένας Επιμελητής Β΄ Γενικής Ιατρικής, ένας Διευθυντής Ακτινοδιαγνωστικής, ένας ιατρός Βιοπαθολόγος, ένας επιμελητής Α΄ Μικροβιολογίας, 10 Αγροτικοί Γιατροί, 7 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, 2 εργαζόμενοι Ιατρικών Εργαστηριών, μία εργαζόμενη για Βοηθητικό-Υγειονομικό προσωπικό, ένας εργαζόμενος Καθαριότητας», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Επίσης ανακοίνωσε ότι στο νοσοκομείο Καστοριάς έχουν αποσταλεί πάνω από 6.500 μάσκες όλων των ειδών, 1.000 γάντια, 550 μπλούζες για χειρουργείο, 50 ποδιές ολόσωμες, 600 ποδονάρια, 100 σκούφοι και 24 ειδικά γυαλιά.