Το πρώτο ελληνικό οινοποιείο που χτίστηκε το 1861 σε ένα μαγευτικό τοπίο από τον Γκουστάβ Κλάους και παράγει μερικά από τα πιο διάσημα ελληνικά κρασιά.
Σ΄ έναν πανέμορφο και καταπράσινο λόφο, μόλις οχτώ χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα, βρίσκεται ο πύργος της οινοποιίας της Achaia Clauss, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής, που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, καθώς πρόκειται για μοναδική εμπειρία. Για τους Αθηναίους είναι ένας κοντινός προορισμός, μόλις δύο με δυόμισι ώρες, πράγμα που τον καθιστά ιδανικό για μια μίνι απόδραση το Σαββατοκύριακο. Όσο για τη διαμονή, στην περιοχή υπάρχουν υπέροχα ξενοδοχεία και ξενώνες για όλα τα γούστα, καθώς και μερικά εξαιρετικά εστιατόρια.
Ιδρυτής της οινοποιίας της Achaia Clauss, ήταν ο Βαυαρός Γκουστάβ Κλάους, που ήρθε στην Πάτρα το 1854 για να εργαστεί σε μια γερμανική εταιρία εξαγωγής σταφίδας. Εξερευνώντας την περιοχή, μαγεύτηκε από την φύση και αγόρασε αρχικά έναν μικρό αμπελώνα για να φτιάχνει το κρασί του και κατέληξε το 1861 στη δημιουργία του κάστρου-Οινοποιείου που διατηρείται μέχρι σήμερα, παράγοντας εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, μεταξύ των οποίων και η γνωστή Μαυροδάφνη της Πάτρας, που έχει κατακτήσει την ελληνική και τη διεθνή αγορά.
Όποιος περνάει την επιβλητική πύλη του Οινοκάστρου, που ο χρόνος δεν έχει αλλοιώσει, διαπιστώνει ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα οινοποιείο ή ένα κτήμα με αμπελώνες, αλλά για ένα διεθνές σημείο αναφοράς, που συναρπάζει περιηγητές, φυσιολάτρες, μελετητές, γευσιγνώστες, οινόφιλους και απλούς επισκέπτες. Τα εντυπωσιακά πέτρινα κτίρια, τα μεγάλα δρύινα σκαλιστά βαρέλια ενός αιώνα, η παραδοσιακή κάβα για την υποδοχή των επισκεπτών αλλά και το μοναδικό τοπίο με την εκπληκτική θέα προσελκύουν κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένους.
Για όσους ενδιαφέρονται, υπάρχουν οργανωμένες ξεναγήσεις και γευστικές δοκιμές, ακόμα και εκπαιδευτικές περιηγήσεις για τους ειδικούς του κλάδου.
Τα πλακόστρωτα δρομάκια ανάμεσα σε πέτρινους πύργους, τα ιστορικά κτίρια, τα κελάρια, τα εκκλησάκια, τα αιωνόβια βαρέλια -μερικά από τα οποία είναι έργα τέχνης- δημιουργούν ένα μαγευτικό περιβάλλον που σε μεταφέρει σε άλλες εποχές.
Ο Gustav Clauss θεωρείται ο ιδρυτής του θεσμού του οινοτουρισμού στην Ελλάδα, μετά από την επίσκεψη της Πριγκίπισσας Σίσσυ της Αυστροουγγαρίας το 1885, για χάρη της οποίας μάλιστα ονόμασε ένα Κελάρι «Αυτοκρατορικό» (Imperial Cellar). Το “Imperial Cellar” έχει 167 βαρέλια Μαυροδάφνης, τα 30 από τα οποία είναι αφιερωμένα από τον Γουσταύο Κλάους και τους διαδόχους του σε προσωπικότητες που έχουν επισκεφθεί το Οινοποιείο και τα 4 έχουν παραστάσεις από την Ελληνική Μυθολογία.
Μερικές από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες που επισκέφτηκαν το οινοποιείο είναι ο Μπίσμαρκ, ο Φραντς Λιστ, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο στρατηγός Μοντγκόμερι, ο Φλέμινγκ, ο Ωνάσης, ο Ομάρ Σαρίφ και πολλοί βασιλιάδες, βασίλισσες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες.
Info
Ο Πύργος της Αχάια Κλάους βρίσκεται 217 χιλιόμετρα από την Αθήνα, 126 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία και 87 χλμ. από τους Δελφούς. Οι ώρες υποδοχής των επισκεπτών είναι 10.00 – 17.00.
Περισσότερες Πληροφορίες: http://www.achaiaclauss.gr/
(Ο Πύργος της Αχάια Κλάους και το κτήμα περίπου 50 στρεμμάτων ανήκουν στην Τράπεζα Πειραιώς. Περιήλθαν στην τράπεζα, όταν η εταιρεία χρεοκόπησε. Την περίοδο 2012-2013 ο τότε πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας ανακοίνωσε ένα σχέδιο αξιοποίησης ως μουσείο σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και το υπουργείο Πολιτισμού. Αντίστοιχα μουσεία έχει δημιουργήσει το Ιδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς σε περίπου 10 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Το σχέδιο πάγωσε μετά την αποχώρηση του Μιχάλη Σάλλα από την Τράπεζα Πειραιώς. Το 2019 ο σημερινός πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χατζηνικολάου επισκέφθηκε την περιοχή και ενημερώθηκε για αυτά τα σχέδια).