«Συναγερμός» Κικίλια για τις «κόκκινες» περιοχές και δραματική έκκληση ενόψει ρεβεγιόν

Δραματική έκκληση ενόψει των ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς απηύθυνε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με φόντο τα 942 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε πως «πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί», και συνέχισε: «Ζητάω από καρδιάς να σκεφτείτε τους αγαπημένους μας ανθρώπους, τους υγειονομικούς που δίνουν μάχη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και να προσέξουμε ιδιαίτερα όλοι».

Μεταφέροντας τις εκτιμήσεις του Σωτήρη Τσιόδρα, ο υπουργός αναφέρθηκε στις «κόκκινες» περιοχές, αυτές δηλαδή που παρουσιάζουν τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Πρόκειται για:

  • Κάλυμνο
  • Κοζάνη
  • Κιλκίς
  • Δυτική Αττική
  • Έβρο
  • Θάσο
  • Ροδόπη
  • Φλώρινα
  • Ξάνθη
  • Λέσβο

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι μετά τις γιορτές τα κρούσματα αυξάνουν και θέλησε να εκφράσει την ανησυχία του για το τι θα συμβεί και εδώ. Τόνισε ότι όσα έγιναν τα Χριστούγεννα θα τα δούμε μετά από 15 ημέρες. Το ίδιο και την Πρωτοχρονιά.

Δραματικό μήνυμα και από τον Γαργαλιάνο

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της επιτροπής Λοιμώξεων κ. Γαργαλιάνος είπε ότι από τη μια έχουμε εμβόλια και αυτό είναι ενθαρρυντικό μήνυμα αλλά μέχρι να πετύχουμε τον στόχο της συλλογικής ανοσίας του 70% θα πρέπει να έχουμε το νου μας και να κινούμαστε με σύνεση και τηρώντας τα μέτρα. Ο ιός δεν συγχωρεί και κινείται ταχύτατα και διασπείρεται γρήγορα. Θα πρέπει, είπε να πούμε ότι είμαστε σε ένα ξέφωτο και μπορεί να κινηθούμε στο πρώτο μισό του 2021 σε καλύτερη πορεία για την χώρα μας. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους Έλληνες να ακολουθήσουν τα μέτρα για να ζήσουμε από το μέσο του 2021 μια καλύτερη ζωή.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμών

Ως προς το πιστοποιητικό εμβολιασμών, ο κ. Κικίλιας διέψευσε πληροφορίες πως αυτό θα ζητείται από τους πολίτες ώστε να κάνουν ορισμένες δραστηριότητες. Είπε πως το πιστοποιητικό θα είναι για ιδία χρήση. «Καταχωρείται μετά τον εμβολιασμό στο μητρώο της ΗΔΙΚΑ. Και θα μπορούν οι πολίτες να ξέρουν πότε εμβολιάστηκαν, τις δόσεις που έκαναν και την εταιρεία».

«Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας»

Ο υπουργός επεσήμανε πως τα εμβόλια ήρθαν και είναι η αρχή του τέλους αλλά ακόμα έχουμε πολύ δρόμο. Σημείωσε σε αυτό το πλαίσιο ότι οι εμβολιασμοί δεν είναι σήμα χαλαρότητας.  Είπε ακόμα ότι έως τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί και οι 60.000 υγειονομικοί του ΕΣΥ.  Επιπρόσθετα, στις 4 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων.

Ο υπουργός επισήμανε πως μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 1.763 συμπολίτες μας, εκ των οποίων 1.695 υγειονομικοί, ενώ οι υπόλοιποι 68 έγιναν σε πολιτικό και πολιτειακό προσωπικό της χώρας.