Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2021

Συνεχίζεται για τέταρτη μέρα στην ολομέλεια της Βουλής η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον κρατικό προϋπολογισμό 2021. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Τρίτη το βράδυ με την ψήφισή του. Τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι πρόκειται για έναν ρεαλιστικό, συνετό, αναπτυξιακό προϋπολογισμό που στηρίζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τον χαρακτηρίζουν αβάσιμο, αντιλαϊκό, χωρίς κανένα κοινωνικό πρόσημο που οδηγεί στην πραιτέρω φτωχοποίηση τους πολίτες.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική και πλήρη αναλγησία. «Εμείς στηρίξαμε και στηρίζουμε έμπρακτα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, επιχειρηματίες, εργαζόμενους ανέργους και συνολικά τα μέτρα που λάβαμε ήταν ύψους 24 δισ. για το 2020», επεσήμανε σε σύντομη παρέμβαση του ο κ. Βεσυρόπουλος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης έκανε λόγο για «ανακρίβειες και ψέματα» και υποστήριξε ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε τραγωδία και απόλυτη απόγνωση την κοινωνία.

Για προϋπολογισμό «φάντασμα» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης λέγοντας πως είναι «μιας άλλης εποχής όταν βασικός σκοπός της δημοσιονομικής πολιτικής ήταν η συρρίκνωση των δαπανών και η σταθεροποίηση των δημοσίων ελλειμμάτων».

Είναι, υποστήριξε, «ένας προϋπολογισμός λιτότητας και διαμορφώνεται ως τέτοιος την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη οι προϋπολογισμοί είναι επιθετικοί, παράγουν πρωτόγνωρα ελλείμματα και μπαίνουν με τις ευλογίες των διεθνών οργανισμών στην πρώτη γραμμή για τη συγκράτηση της ύφεσης μέσα από την επέκταση του ρυθμιστικού ρόλου του κράτους και τη διεύρυνση του κράτους πρόνοιας». Το Ταμείο Ανάκαμψης -πρόσθεσε- το «χρησιμοποιείτε ως αφορμή για να επιταχύνετε όλες εκείνες τις πολιτικές και όλα τα φαντάσματα της εποχής του νεοφιλελευθερισμού και της εποχής των μνημονίων και λειτουργεί ως ένα συγχωροχάρτι της λιτότητας. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν έχει ούτε ευρώ αύξηση, όταν το 2019, λόγω της διαχείριση του Επιτελικού Κράτους, στο δεύτερο εξάμηνο πέντε δισεκατομμύρια απορροφήθηκαν. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, «πως τα περισσότερα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης σχεδιάζονται ως έργα ΣΔΙΤ».

«Τα φορτώνετε όλα στον κορονοϊό, γιατί θέλετε να κρύψετε τη βασική αιτία της κρίσης για να μη δει ο λαός ότι και αυτή η κρίση, όπως και η προηγούμενη, είναι κρίση καπιταλιστική» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής. Ο προϋπολογισμό, είπε «έχει πεντακάθαρη ταξική σφραγίδα υπέρ του κεφαλαίου και μία ενσυναίσθηση ταξική μέχρι τα μπούνια» σημειώνοντας ότι τα 2,5 από τα 3,5 δισεκατομμύρια παραπάνω έσοδα από φόρους, προέρχονται από έμμεσους φόρους που τους πληρώνουν οι πολλοί κάθε μέρα. Ανέφερε πως «μέσα στην πανδημία έχουμε 572 εκατομμύρια λιγότερα για τη δημόσια υγεία». Για την Παιδεία «προβλέπονται 30 εκατ. ευρώ λιγότερα από όσα δόθηκαν φέτος», λέγοντας ότι «από το 2009 μέχρι σήμερα είμαστε στα μείον 2 δισεκατομμύρια ευρώ», ένα χρηματοδοτικό κενό «που το καλύπτουν οι λαϊκές οικογένειες, που ξεπαραδιάζονται από τις ελλείψεις της κρατικής εκπαίδευσης».

Σχετικά με τις προβλέψεις για τον Πολιτισμό, ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε πως «το ποσοστό του στον προϋπολογισμό εδώ και χρόνια έχει μια εντελώς συμβολική παρουσία: 0,04% για τον πολιτισμό» και διερωτήθηκε: « τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στον πολιτισμό; Εκατό χιλιάδες είναι σύμφωνα με το Υπουργείο και οι μισοί από αυτούς δεν έχουν πάρει κανένα απολύτως επίδομα, όπως δεν είδαν και κανένα μέτρο στήριξης οι χιλιάδες μικροί επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις δημιουργών με ή χωρίς ΚΑΔ. Τι θα γίνουν οι καλλιτέχνες εκείνοι -που είναι πλειοψηφία- που δεν κατάφεραν μέσα στο 2020 να συγκεντρώσουν τα είκοσι πέντε μόλις ένσημα που απαιτούνται για το επίδομα ανεργίας;».