Συρρίκνωση 18,5% για το ΑΕΠ της Ισπανίας το β΄τρίμηνο – Σε βαθιά ύφεση η χώρα

Μεγαλύτερη η συρρίκνωση του ΑΕΠ του αναμενόμενου - Οι αναλυτές περίμεναν ύφεση 16,6%

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέντρο Σάντσεθ.

Η οικονομία της Ισπανίας σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ στην ιστορία της το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με ποσοστό να φθάνει το 18,5% διαγράφοντας το σύνολο της ανάπτυξης μετά την οικονομική κρίση των τελευταίων έξι ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής την Παρασκευή 31/7.

Η συρρίκνωση προκλήθηκε από την παγκόσμια κρίση που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού και ήταν χειρότερη από το ποσοστό 16,6% που ανέμεναν οι αναλυτές. Μάλιστα ακολούθησε την πτώση του ΑΕΠ 5,2% κατά το πρώτο τρίμηνο, σύροντας την Ισπανία σε απότομη ύφεση με ρυθμό ρεκόρ.

Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 22,1%, έναντι συρρίκνωσης 4,1% το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι ιδιωτικές δαπάνες ήταν ο παράγοντας που έπληξε περισσότερο την οικονομία, μαζί με τις επενδύσεις και τη μείωση των εξαγωγών.

Η Ισπανία αναπτύχθηκε για 24 τρίμηνα συνεχόμενα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2020 και άρχισε να ανακάμπτει πλήρως από την οικονομική κρίση του 2008.

Η κυβέρνηση έχει προβλέψει συρρίκνωση 9,2% το 2020, ξεπερνώντας την πτώση κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης της Ισπανίας 2008-2013, και δήλωσε ότι αναμένει αύξηση 6,8% το 2021.

Με τον τουρισμό να πλήττεται από την βρετανική καραντίνα και τις ταξιδιωτικές συμβουλές το τρίτο τρίμηνο, το οποίο αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας οικονομικής ανάκαμψης, θα είναι πιο αδύναμο από το αναμενόμενο, δήλωσε ο Raymond Torres, επικεφαλής οικονομολόγος του think tank Funcas.

Η Ισπανία εξαρτάται από τον τουρισμό για το 12,3% της οικονομικής της δραστηριότητας.