Τα 12 μέλη της ομάδας Καινοτομίας της ΕΕΣΥΠ

Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (το γνωστό Υπερταμείο) ανακοίνωσε τα πρόσωπα που απαρτίζουν την ομάδα εποπτείας του Δικτύου Καινοτομίας. Η ομάδα αποτελείται από μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των θυγατρικών της. Αποστολή του Δικτύου Καινοτομίας είναι η επιτάχυνση της εισαγωγής νέων τεχνολογιών στις δημόσιες επιχειρήσεις.
Εταιρείες όπως ο Όμιλος ΟΑΣΑ, ο Όμιλος ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΓΑΙΑΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ συνενώνουν την τεχνογνωσία και τις δυνάμεις τους για να εξετάσουν καινοτόμες ιδέες που θα επαναπροσδιορίσουντα παραδοσιακά μοντέλα εσόδων, θα εισάγουν νέα προϊόντα και καλύτερες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πελατών τους, αλλά και θα εξορθολογήσουν τις λειτουργικές τους δαπάνες.
Στις άμεσες προτεραιότητες εντάσσονται ο σχεδιασμός καινοτόμων πιλοτικών έργων και η επικοινωνία του οράματος του Δικτύου στον ευρύτερο χώρο του ψηφιακού οικοσυστήματος της χώρας με την άμεση διοργάνωση ακοικτής ημερίδας τεχνολογίας, καθώς και την την πρόσκληση συνεργασίας με φορείς καινοτομίας πάνω σε ανοιχτά δεδομένα.
Τα πρόσωποα στην Ομάδα Καινοτομίας διαθέτουν επιστημονική και τεχνολογική κατάρτιση και εμπειρία. Τα μέλη είναι τα εξής:
Αθανασόπουλος Νικόλαος, Διευθύνων Σύμβουλος ΟΑΣΑ Α.Ε., Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών Ε.Μ.Π.. Έχει διατελέσει σε θέσεις ευθύνης από τις οποίες διαχειρίστηκε την υλοποίηση σύνθετων συγχρηματοδοτούμενων έργων στο τομέα των υποδομών, ενώ έχει δημοσιεύσει επιστημονικούς οδηγούς σε θέματα διαχείρισης επιχειρησιακών προγραμμάτων.
Αικατερινάρη Ράνια, Διευθύνουσα Σύμβουλος ΕΕΣΥΠ Α.Ε., Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών Α.Π.Θ. κάτοχος MBA από το City University of London, με εκτενή εμπειρία στον κλάδο της ενέργειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (παραγωγή Η/Ε, δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ΑΠΕ) καθώς και στις νέες τεχνολογίες που αφορούν τον κλάδο, έχοντας συμμετάσχει και σε διάφορες επιστημονικές επιτροπές (ΤΕΕ, Ελληνο-Αμερικάνικο Επιμελητήριο, κλπ).
Αμδίτης Άγγελος, Αναπληρωτής Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΟΑΣΑ Α.Ε., μη εκτελεστικό μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΥΔΑΠ Α.Ε., Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Υπολογιστών Ε.Μ.Π.. Έχει διατελέσει επιστημονικός υπεύθυνος ή κύριος ερευνητής σε πάνω από 120 ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά έργα, ενώ εκπροσωπεί το ΕΠΙΣΕΥ στην ERΤΙCO – ITSEurope, όπου είναι εκλεγμένος Πρόεδρος του Διοικητικού της Συμβουλίου, ενώ είναι και Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ σε θέματα Συνεργατικών και Αυτόματων Μεταφορών (C-ITS και CCAM).
Βαρβαρίγου Θεοδώρα, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΥΔΑΠ Α.Ε. Καθηγήτρια σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών υπολογιστών ΕΜΠ, με σπουδές στο Ε.Μ.Π. και στο Stanford University σε electrical engineering αnd computer science. Έχει μεγάλη εμπειρία σε τεχνολογίες αιχμής όπως cloudcomputing, blockchain, τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση, bigdata, IoT, social networking platforms and analytics, κλπ.
Γιουρέλης Στέφανος, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΕΕΣΥΠ Α.Ε., Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός με 25 και πλέον έτη εμπειρίας στην Πληροφορική και σε μεγάλα έργα τεχνολογίας (datacenters, businesscontinuity, hybrid and public Cloud, disaster sites, κλπ) στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Κεσεντές Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε., Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Τεχνολόγος Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Πατρών. Έχει διατελέσει υπεύθυνος έργων πληροφορικής με εξειδίκευση στην επεξεργασία φυσικής γλώσσας και ομιλίας, καθώς και στα μεγάλης κλίμακας κατανεμημένα συστήματα πληροφορικής, ενώ ηγήθηκε του μετασχηματισμού της ECDL Hellas ΑΕ με βάση την καινοτομία και την τεχνολογία σε εταιρεία παροχής Πιστοποιήσεων διεθνούς εμβέλειας, με την επωνυμία People Cert.
Κωνσταντόπουλος Γεώργιος, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΤΑ Α.Ε., Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ryerson University, Toronto, Canada, με πολυετή εμπειρία στον τομέα της πληροφορικής σε διεθνείς και ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας πληροφοριακών συστημάτων, όπως και σε έργα μετασχηματισμού και ανάπτυξης εταιρειών τεχνολογίας.
Μαρκάτος Άκης, Εντεταλμένος Σύμβουλος ΕΤΑΔ Α.Ε., Φυσικός ΕΚΠΑ, με μεταπτυχιακά σε Εφαρμοσμένη & Σύγχρονη Οπτική στο Reading University, και πάνω από 30 χρόνια εμπειρία σε ICT, υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, fiber optic communications, FTTH και fiber optic sensors, έχοντας επενδύσει με επιτυχία σαν partner σε Venture Capital fund πάνω από 40 εκ ευρώ σε νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσειςκαι έχει να επιδείξει πλούσιο ερευνητικό έργο με πάνω από 40 δημοσιεύσεις.
Μαύρος Κωνσταντίνος, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., πτυχιούχος Οικονομολόγος από το University of Kent και το Imperial College London με σημαντική εμπειρία στον ευρύτερο ενεργειακό τομέα, όπως και στον τομέα της τεχνολογίας. Είναι ενεργό μέλος και κατέχει σημαντικές θέσεις διεθνών επαγγελματικών και ακαδημαϊκών οργανισμών.
Παπαδόπουλος Άγις, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου ΕΥΑΘ Α.Ε. Καθηγητής Ενεργειακών Συστημάτων, τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Α.Π.Θ. δραστηριοποιείται ερευνητικά μεταξύ άλλων στο πεδίο της ενεργειακής αποδοτικότητας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ έχει διευθύνει περισσότερα από 65 ερευνητικά εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και έχει δημοσιεύσει, περισσότερες από 115 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά.
Πατεράκης Αλέξανδρος, μη εκτελεστικό μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΔΕΗ Α.Ε., πτυχιούχος Μηχανικός Υπολογιστών και Μαθηματικών από το University of LaVerne, με εμπειρία ως μηχανικός δικτύων και εν συνεχεία ως ανώτερος σύμβουλος πληροφορικής στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα. Ασχολείται ενεργά με έργα μετασχηματισμού των τηλεπικοινωνιών, όπως και με την ψηφιακή στρατηγική μεγάλων εταιρειών σε διαφορετικές χώρες, όπως η Μαλαισία, η Σαουδική Αραβία κ.α..
Τζαβάρας Ερρίκος, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΤΑ Courier, διπλωματούχος Πληροφορικής (BSc in Computer Science) από το Queen Mary του Λονδίνου και MScin Business Systems Analysis & Design Πληροφορικής από το CityUniversity του Λονδίνου, με πολυετή εμπειρία σε διοικητικές θέσεις στον τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας σε Ελληνικές και διεθνείς εταιρείες. Μετσξύ άλλων υπηρξε συνιδρυτήςκαι CEOτης Unibrain A.E., όπως και CEO θυγατρικής εταιρείας στη Σίλικον Βάλλεϋ της Καλιφόρνιας.

Πρωτοβουλία ΕΕΣΥΠ για δίκτυο καινοτομίας από ΔΕΚΟ