Τα ευτράπελα της τηλεργασίας στο δημόσιο με τη μία εγκύκλιο να αναιρεί την άλλη

Η τηλεργασία έτσι και αλλιώς είναι ένα μοντέλο απασχόλησης εντελώς καινούργιο, ειδικά για το δημόσιο. Όταν μάλιστα επιβάλλεται υπό καθεστώς υγειονομικής κρίσης, τότε δημιουργεί πρόσθετο άγχος και ανησυχία. Στο δημόσιο τομέα η εφαρμογή του μέτρου περισσότερο μπέρδεψε παρά διευκόλυνε τους εργαζόμενους.
Αφορμή για το μπέρδεμα η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών. Για ένα 24ωρο έμενε αναπάντητο το ερώτημα αν είναι υποχρεωτική ή όχι η τοποθέτηση του 40% του προσωπικού, σε καθεστώς τηλεργασίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει η διαδικασία κατά τουλάχιστον μία ημέρα, με συνέπεια το ίδιο το μέτρο να ακυρωθεί στην πράξη.
Όλα αυτά ενώ στην Αττική «δίνουν μάχη» με το χρόνο οι υγειονομικές αρχές για να
περιορίσουν τη διασπορά του κορονοϊού και να αποφευχθεί εάν νέο, καταστροφικό για την
οικονομία, lockdown.

Για το θέμα παρενέβη με επίσημη ανακοίνωση ο τομέας δημόσιας διοίκησης του ΚΙΝΑΛ,
κάνοντας λόγο για «αντικρουόμενες οδηγίες που δίνει η κυβέρνηση μέρα παρά μέρα για την
τηλεργασία στο δημόσιο».

Συγκεκριμένα:

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου. 
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της θεαματικής αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού στην Αττική, μεταξύ των οποίων και η «Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα που εκτελούν εργασίες γραφείου ή εργασίες που μπορούν να εκτελεστούν εξ αποστάσεως.»

  1. Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.
    Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία η εξ αποστάσεως εργασία στο Δημόσιο δεν είναι υποχρεωτική για το 40% των εργαζομένων που εκτελούν εργασίες γραφείου, αλλά οι υπάλληλοι «δύνανται να παρέχουν εξ αποστάσεως εργασία σε ποσοστό έως και 40%». Μάλιστα, εφόσον οι αποστάσεις στα γραφεία των υπαλλήλων τηρούν τον κανόνα του 1,5 μέτρου, τότε δεν θα ισχύσει η τηλεργασία.
  2. Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου. 
    Το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε νέα εγκύκλιο, με την οποία υποτίθεται ότι διευκρίνιζε την προηγούμενη, αλλά στην ουσία την αναιρούσε πλήρως, αφού έλεγε ότι η εξ αποστάσεως εργασία είναι υποχρεωτική για τους φορείς του Δημοσίου της Αττικής σε ποσοστό 40%.
    Είναι προφανές ότι πρόκειται για διγλωσσία που επέφερε αλαλούμ στις δημόσιες υπηρεσίες τις προηγούμενες μέρες. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι διευθύνσεις διοικητικού έδιωξαν τους εργαζόμενους στη μέση της ημέρας για να δουλέψουν από το σπίτι τους.Όπως επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ, «σε μια περίοδο κρίσιμη όπου η πανδημία δείχνει τα δόντια της, η επιτελική κυβέρνηση με τους 440 επιτελάρχες και μετακλητούς στο Μαξίμου που υποτίθεται ότι συντονίζουν τους φορείς για να δουλεύουν τα πάντα ρολόι, δεν μπορούν ούτε μεταξύ τους να συνεννοηθούν για το μέτρο της τηλε-εργασίας στο Δημόσιο».