Τα περί lockdown στην Αττική έσπρωξαν χαμηλότερα το Χρηματιστήριο – Μεγάλη πτώση για ΕΛΠΕ, Motoroil

Όταν το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεινε μερικά λεπτά μετά τις 5 μ.μ. σήμερα Τρίτη 22/9, οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κινούνταν ανοδικά μετά το χθεσινό ξεπούλημα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις 17.20 ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,46% με τον Dax στη Φρανγκφούρτη και τον FTSE-100 στο Λονδίνο να ενισχύονται 0,81% και 0,72% αντίστοιχα. Επίσης, την ίδια ώρα η Wall Street είχε ανοίξει με δύο στους τρεις δείκτες θετικούς. Ο S&P 500 και ο Nasdaq είχαν μικρά κέρδη 0,43% και 0,45% ενώ ο Dow Jones είχε αρνητικό πρόσιμο -0,11%.

Αντίθετα, το Χρηματιστήριο Αθηνών, που τη Δευτέρα κατέγραψε μεγαλύτερη πτώση (-4,29%) από τις ευρωπαϊκές αγορές έκλεισε πάλι με πτώση -0,90% στις 624,62 μονάδες. Και να σκεφθεί κανείς ότι στο άνοιγμα της ημέρας, οι τιμές κατέγραψαν άνοδο, η οποία σιγά-σιγά, λόγω απουσίας ενδιαφέροντος εξαϋλώθηκε.

Τη μεγαλύτερη πτώση από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε της Motoroil με απώλειες 4,34% και των Ελληνικών Πετρελαίων με -3,85%. Πτωτικά έκλεισαν επίσης Ελλάκτωρ -2,26%, Aegean Air -2,21%, ΟΠΑΠ -3,19%, ΟΤΕ -1,96%, ΔΕΗ -1,54% και οι τράπεζες. Η πτώση των τραπεζών ήταν μικρή (-0,68%), αλλά ο κλάδος δεν μπορεί να συνέλθει και δεν μπορεί να μειώσει τη μιά που από την αρχή του έτους αγγίζει το 66%.

Οι ρευστοποιήσεις αποδίδονται στις πληροφορίες περί lockdown στην Αττική (δηλώσεις του λοιμωξιολόγου Νίκου Σύψα και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα), που σημαίνει πάγωμα της οικονομίας σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων που ιδιαίτερα σχετίζονται με την κατανάλωση και τις υπηρεσίες, κάνει τους επενδυτές ανήσυχους για περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών στοιχείων.

Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την οικονομική κατάσταση με αποτέλεσμα η ύφεση να έχει ήδη φθάσει το 8% σε μία οικονομία που έχασε το 25% της αξίας της τα προηγούμενα 10 χρόνια. Αυτή την ύφεση η κυβέρνηση την θεωρεί «επιτυχία», προσπαθώντας να βαφτίσει το ψάρι κρέας, όπως συνηθίζουν να κάνουν οι πολιτικοί. Ο προηγούμενος πάντως Πρωθυπουργός απέτυχε για αυτόν ακριβώς τον λόγο γιατί δεν μπόρεσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών γιατί άλλα έλεγε και υποσχόταν και άλλα έκανε και συνέβαιναν στην πράξη.