Τα «προνόμια» που θα έχουν οι εμβολασμένοι – Στις 12:00 οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Κυβερνητική σύσκεψη με βασικό ζήτημα την παροχή «προνομίων» στους εμβολιασμένους αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στις 12:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αναμένεται να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες για το τελικό σχέδιο.

Στην παρουσίαση θα μετέχουν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκεται η λειτουργία χώρων υψηλής πυκνότητας – κυρίως οι ανοιχτοί – σε δύο ταχύτητες και να είναι στην ευχέρεια των ιδιοκτητών το πώς θα ενεργούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπεύθυνοι κινηματογράφων, θεάτρων, συναυλιών, φεστιβάλ, αθλητικών εκδηλώσεων θα μπορούν να επιλέγουν αν θα παρέχουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν αποκλειστικά σε εμβολιασμένους οπότε και θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ωστόσο εάν ο κάθε υπεύθυνος επιλέξει να απευθυνθεί σε όλο το φάσμα των πολιτών – εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους – τότε θα ισχύουν τα πρωτόκολλα που υπάρχουν αυτή την στιγμή.

Επίσης, μένει να απαντηθεί είναι αν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα πάρει την απόφαση ώστε οι εμβολιασμένοι να μπαίνουν σε συγκεκριμένους χώρους με την επίδειξη του Ευρωπαϊκού ή του Εθνικού πιστοποιητικού που δίνεται όταν κάποιος εμβολιάζεται και όπου αναγράφεται ένα barcode. Ο υπεύθυνος του καταστήματος θα το ελέγχει μέσω μιας ειδικής εφαρμογής.

Εξαίρεση σε αυτό το μοντέλο θα έχουν οι χώροι που είναι απαραίτητο να πάει ένας πολίτης όπως δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σουπερμάρκετ, καταστήματα, τράπεζες, ΜΜΜ, κλπ. Σε αυτά δεν υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Σημαντικές ανακοινώσεις αναμένονται και για τους κλειστούς χώρους κυρίως της εστίασης οι οποίοι θα επαναλειτουργήσουν σε πρώτη φάση κυρίως για τους εμβολιασμένους.