Τελικά πόσους τουρίστες έφερε η TUI στην Ελλάδα; Τι λέει το υπουργείο Τουρισμού και η εταιρεία

Από τη συνάντηση της Κω αριστερά ο Σεμπάστιαν Έμπελ, Chief Operating Officer του ομίλου TUI και δεξιά ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Της Μαρίας Μπακοπούλου

Ήταν τέλος Ιουνίου του 2020, όταν ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης έδινε τα χέρια με τον Σεμπάστιαν Έμπελ, Chief Operating Officer του ομίλου TUI, του μεγάλου βρετανο-γερμανικού tour operator, στην Κω, με τους δύο άνδρες να υπόσχονται να «πιάσουν» ως στόχο την άφιξη, από πλευράς του τουριστικού φορέα εν μέσω ενός τόσο ιδιαίτερου καλοκαιριού, του 50% των περίπου 2,8 με 3 εκατομμύρια τουριστών που ο όμιλος της TUI είχε μεσολαβήσει για να έρθουν στην Ελλάδα το 2019.

Πέντε μήνες μετά και μετά από ένα καλοκαίρι που τελικά επιβεβαίωσε τις χειρότερες προσδοκίες όλων σε σχέση με την τουριστική κίνηση, βρισκόμαστε στο τέλος Οκτωβρίου με τα περισσότερα ξενοδοχεία που συνεργάζεται η TUI σε όλη την Ελλάδα να παραμένουν ακόμα ανοιχτά και τα πρώτα ανεπίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Τουρισμού να μιλούν για στόχο κάτω του 1,3 εκατ. ευρώ τουρίστες από τον φορέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του THECEO.GR αυτά τα νούμερα προκύπτουν από τα slots των πτήσεων της TUI προς την Ελλάδα που έχουν κοινοποιηθεί στο σχετικό τμήμα του υπουργείου Τουρισμού, χωρίς, ωστόσο, να είναι βέβαιο από καμία πηγή ότι τελικά αυτές οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν, οπότε στη μεγάλη εικόνα, αυτό το νούμερο μπορεί να είναι τελικά πολύ μικρότερο.

Από την πλευρά της, η TUI μέσω του επικεφαλής της σε Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Μέση Ανατολή, Λαπωνία και Ισλανδία, Ian Hay, μιλώντας στο THECEO.GR εκφράζει ικανοποίηση, για τη φετινή χρονιά των αφίξεων, αποκαλύπτοντας τελικά ότι «από την επανέναρξη του τουρισμού στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, μέσω της TUI έχουν έρθει στη χώρα περίπου 600.000 επισκέπτες, οι οποίοι κατά κύριο λόγο έμειναν στα καταλύματα της εταιρίας σε Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα και Ζάκυνθο»: Ένα νούμερο που, ομολογουμένως, απέχει αρκετά από τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Τουρισμού, αλλά και από την υπόσχεση που δόθηκε στην Κω τον περασμένο Ιούνιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά χωρίς να επιθυμεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει νούμερα τουριστών που ήρθαν μέσω του διεθνούς ομίλου στη χώρα μας κινήθηκε και η δήλωση του Γιώργου Δήμα, γενικού διευθυντή της TUI για την Ελλάδα: «Υπάρχει ικανοποίηση για το πως πήγε η χρονιά με όλα όσα συνέβησαν, είμαστε καλά, όμως ακόμα δεν μπορούμε να πούμε κάτι, πολιτική της εταιρίας, εξάλλου, είναι να μην δίνει νούμερα στη δημοσιότητα. Ας περιμένουμε λίγο ακόμα, στις 17 Νοεμβρίου κλείνουν οριστικά για σεζόν τα ξενοδοχεία».

Dieter Kornek: Από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς η Ελλάδα

Το ξενοδοχείο TUI Blue Lagoon Palace στη Χαλκιδική.

Σε πρόσφατο συνέδριο για την ακίνητη περιουσία, ο Dieter Kornek, Head of Project Scouting της TUI Hotels & Resorts χαρακτήρισε την Ελλάδα ως έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τους πελάτες της ΤUI, με αυτή τη χρονιά να είναι ιδιαίτερα καλή, παρά την πανδημία, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε αριθμούς επισκεπτών.

Σε σχέση με τη νέα χρονιά υποστήριξε ότι υπάρχουν ήδη αρκετές κρατήσεις για την Ελλάδα, ιδιαίτερα, βέβαια, συγκρατημένα ακόμα, ενώ πιστεύει ότι η πλήρης επανάκαμψη του τουρισμού θα γίνει σε δύο με τρία χρόνια.

Αναφορικά με νέα ανοίγματα στη χώρα μας, ο κ. Korneκ δεν προσδιόρισε αριθμό καινούργιων ξενοδοχείων της TUI στην Ελλάδα, αλλά αποκάλυψε ότι στόχος της εταιρίας είναι να επεκταθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας ότι από τον tour operator θα συνεχίσουν να επικεντρώνονται σε ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών, τα οποία εξακολουθούν να είναι ελκυστικά για τους πελάτες της ΤUI.

Η TUI διαθέτει 37 ξενοδοχεία στην Ελλάδα ως απόρροια της δραστηριοποίησής της τα τελευταία είκοσι χρόνια, μόνη της ή σε συνεργασία με τοπικούς εταίρους, ενώ προγραμματίζει το άνοιγμα άλλων δύο μέσα στα επόμενα χρόνια, το Angsana Corfu στην Κέρκυρα, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει τις πύλες του φέτος, αλλά τελικά δεν το έκανε λόγω πανδημίας και ένα ακόμα του brand Banyan Tree, για το οποίο αναζητείται εταίρος από τον tour operator στη χώρα μας.

Απογοητευτικά μεγέθη

Παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις της TUI και του Υπουργείου, πάντως, τα νούμερα που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι τώρα αναφορικά με την πορεία του τουρισμού κατά το 2020 και εν μέσω πανδημίας είναι απογοητευτικά.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος δε θα ξεπεράσουν τα 3-3,5 δισ. ευρώ στο σύνολο τους έτους, όταν το 2019 είχαν καταγράψει… ρεκόρ στα 17.9 δισ. ευρώ.

Επίσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο  Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν 79,7% και οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 78% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Συγκεκριμένα οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 2,684 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου.