Θα ξημερώσει «black Friday» στα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας;

Στις 26 Νοεμβρίου 2019, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στο συνέδριο Infocom World απευθύνθηκε στους ισχυρούς ceo των τριών μεγαλυτέρων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας (τον Mιχάλη Τσαμάζ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΟΤΕ, τον Χάρη Μπρουμίδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone Ελλάδος και τον Νάσο Ζαρκαλή, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Wind), που απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της θέσης τους και νοιώθουν βασιλάδες χωρίς θρόνο. Kοιτώντας τους στα μάτια τους είπε: «Μειώστε τις χρεώσεις των δεδομένων». Εκτός από το θάρρος του Κυριάκου Πιερρακάκη χρειάζεται και συνείδηση για να το κάνει κάποιος, με την έννοια ότι ζητάει κάτι δίκαιο. Γιατί μέχρι τώρα κανένας υπουργός δεν είχε το θάρρος ούτε την συνείδηση να το ζητήσει. Κι έτσι θυμηθήκαμε την έρευνα της βρετανικής cable για τις χρεώσεις.

Σχετική ανάρτηση του υπουργού στο τουίτερ την ημέρα του συνεδρίου:

Είναι αλήθεια πως σχεδόν όλοι είμαστε χρήστες κινητής τηλεφωνίας. Η πλειοψηφία κάνει και χρήση δεδομένων. Όλοι μας θα έχουμε παρατηρήσει πως όταν επιλέγουμε ένα πρόγραμμα μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας δεν πληρώνουμε το συμφωνηθέν ποσό, αλλά τις περισσότερες φορές πληρώνουμε περισσότερο. Κι αυτό γιατί η χρήση σε κάποια κατηγορία ξεπερνάει τα αντίστοιχα όρια ακόμα και για τον πιο επιμελή χρήστη, που ελέγχει συνεχώς τη χρήση.  Επίσης θα έχουμε παρατηρήσει ότι τα τελευταία δύο χρόνια το ίδιο πρόγραμμα ή κυρίως τα ίδια data ακριβαίνουν.

Την ακρίβεια της Ελλάδας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης αποτυπώνουν τα στοιχεία της βρετανικής cable.co.uk που συνέλεξε το 2018. Τα στοιχεία είναι χωρίς φόρους και άλλες επιβαρύνσεις, έτσι ώστε να είναι συγκρίσιμα. Σύμφωνα με την Cable το κόστος ανά MB στην Ελλάδα είναι 0,74 ευρώ. Το κόστος αυτό είναι το ίδιο με το Βέλγιο, αλλά ακριβότερο από την Ολλανδία, Αυστρία, την Πορτoγαλία, την Γερμανία, την Ισπανία, την Γαλλία, την Εσθονία, την Φινλανδία, την Ιρλανδία, την Ορλανδία, την Λετονία, το Μονακό και την Λιθουανία.
Κι έτσι τίθεται το ερώτημα γιατί να πληρώνουμε 12% περισσότερα από ότι οι Αυστριακοί ή ή 21% περισσότερα από τοους Πορτογάλους;

Χώρα Κόστος ανά ΜΒ / μήνα (σε ευρώ)
Ιταλία 3.03
Κύπρος 2.47
Σλοβενία 1.73
Λουξεμβούργο 0.91
Μάλτα 0.78
Σλοβακία 0.76
Βέλγιο 0.74
Ελλάδα 0.74
Ολλανδία 0.71
Αυστρία 0.66
Πορτογαλία 0.61
Γερμανία 0.58
Ισπανία 0.57
Γαλλία 0.46
Εσθονία 0.43
Φινλανδία 0.35
Ιρλανδία 0.35
Λετονία 0.27
Μονακό 0.14
Λιθουανία 0.08
Πηγή: Cable.co.uk

 

«Μειώστε τους φόρους»

Οι τρεις επικεφαλής των εταιρειών αφού προσπάθησαν να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους, με κυριότερα α) ότι οι συγκρίσεις δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές τιμές, οι οποίες είναι μικρότερες και β) ότι οι εταιρείες έχουν μειώσει τις τιμές σε ότι αφορά τη χρήση φωνής. Αλλά, κατέληξαν στο ότι θα μπορούσαν οι τιμές να μειωθούν εάν και η πολιτεία έριχνε τους φόρους. Μάλιστα ο ceo της Vodafone Χάρης Μπρουμίδης έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα δύο ομοειδών αγορών όπου η θυγατρική εταιρεία της Vodafone στην Ελλάδα πληρώνει φόρους περίπου 285 εκατ. ευρώ ενώ η θυγατρική στην Πορτογαλία 180 εκατ. ευρώ. «Για να γίνει η αγορά πιο ελκυστική μειώστε τους φόρους», ανέφεραν από την πλευρά τους οι τρεις επικεφαλής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Πρόκειται για άλλο ένα δίκαιο αίτημα, αυτή την πλευρά των εταιρειών. Και είναι δίκαιο γιατί η πολιτεία επιβάλει φόρους από 39% έως 49% στους χρήστες με συμβόλαια και επιπλέον έχει βρει και έναν αξιόπιστο εισπρακτικό μηχανισμό για να συλλέγει αυτούς τους φόρους.

Συνεπώς εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και πολτεία μπορούν να κάνουν ένα βήμα μαζί, ώστε οι χρήστες να δουν «τιμές black friday» και να αισθάνονται πιο απελευθερωμένοι χρησιμοποιώντας τα data τους δίχως να φοβούνται το εγκεφαλικό και επιτέλους η χώρα να επιταχύνει την ψηφιακή της σύγκλιση.