Θερινά σινεμά: Ανοίγουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου με πληρότητα 70% και μειωμένο ΦΠΑ

Τα θερινά σινεμά ανοίγουν σταδιακά από τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, με επιθυμητή πληρότητα περίπου στο 70%, με ανοιχτά τα κυλικεία αλλά χωρίς διάλειμμα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, όπως συμφώνησαν οι αιθουσάρχες στην τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Πολιτισμού πριν από λίγες ημέρες.

Οι τιμές των εισιτηρίων θα είναι επιβαρυμένες με μικρότερο ποσοστό ΦΠΑ 13% αντί 24% που ήταν μέχρι τώρα, είτε για να δοθεί κίνητρο στους καταναλωτές είτε για να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να βελτιώσουν το περιθώριο κέρδους τους, αφού θα λειτουργούν με χαμηλότερη πληρότητα.  Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις επιχειρηματιών οι τιμές θα είναι ίδιες και η  μείωση δεν θα περάσει στους καταναλωτές. Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% από 24% ισοδυναμεί με μείωση στην τελική τιμή του εισιτηρίου 8,8%.

Για τη λειτουργία των περίπου 170 θερινών σινεμά σε όλη την Ελλάδα «περιμένουμε να οριστικοποιηθεί άμεσα η συμφωνία και να μας σταλεί η επίσημη ανακοίνωση του πρωτοκόλλου με τις οδηγίες προστασίας από την πανδημία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αιθουσαρχών Κινηματογραφιστών, Παναγιώτης Τσακαλάκης. Τα θερινά σινεμά επαναλειτουργούν με την ίδια τιμή στο εισιτήριο, χωρίς μείωση: «Οι προσφορές μέσα στην εβδομάδα μειώνουν τον μέσο όρο της τιμής του εισιτηρίου» εκτιμά ο ίδιος. Όσο για την εξαγγελθείσα μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στις κινηματογραφικές αίθουσες «δεν ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημα των αιθουσαρχών που είναι μείωση στο 6% όπως ισχύει σε όλο τους τομείς πολιτισμού -θέατρο, βιβλίο κ.ά».