Τι κάνουν οι σούπερ πλούσιοι για να διασώσουν τα υπερκέρδη του 2020 ενόψει αύξησης φόρων

Το 2020 η παγκόσμια κοινότητα αντιμετώπισε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας και η οικονομία τη χειρότερη ύφεση από τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τον πλούτο τους να φθάνει σε νέα ύψη σύμφωνα με το Forbes, με τους μεγαλύτερους κερδισμένους να φτάνουν σε άνευ προηγουμένου επίπεδα πλούτου, βοηθούμενοι από τα τρισεκατομμύρια δολάρια που οι κυβερνήσεις έριξαν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας. Και σύμφωνα με το Forbes οι δισεκατομμυριούχοι είχαν γίνει πλουσιότεροι 20% μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου 2020.

Αντίθετα, η πλειονότητα των πολιτών σε όλο τον κόσμο είτε έμεναν άνεργοι, είτε προσπαθούσαν να ζήσουν με επιδόματα, είτε αντιμετώπιζαν τα προβλήματα της πρωτοφανούς ύφεσης και οι ανισότητες μεγάλωναν.

Τώρα, όλοι αυτοί οι πλούσιοι και οι διαχειριστές της περιουσίας τους αναζητούν σύμφωνα δημοσίευμα του Reuters τρόπους για να διασώσουν τα υψηλά κέρδη καθώς τα κράτη αναμένεται να αυξήσουν τους φόρους έτσι ώστε να καλύψουν μέρος των δημόσιων δαπανών που διοχέτευσαν για την αντιμετώπιση των υγειονομικών και οικονομικών επιπτώσεων.

Ήδη στις ΗΠΑ μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν άρχισε να συζητείται η επιβολή φόρων στις επιχειρήσεις και στους έχοντες

Προκειμένου να διαφυλάξουν την περιουσία τους οι πολύ πλούσιοι αρχίζουν και πουλάνε μετοχές, άλλοι προσπαθούν να αλλάξουν επαγγελματική έδρα σε περιοχές με χαμηλή φορολογία, άλλοι προσπαθούν να βρουν τρόπους αντιστάθμισης κινδύνου και άλλοι επιταχύνουν τα σχέδια για να ρίξουν χρήματα σε καταπιστευματικά ταμεία για τα παιδιά τους.

Έτσι, όταν επιβληθούν οι φόροι «οι πολλοί» θα πληρώσουν πάλι και τα κέρδη των υπερ-πλουσίων και τις δαπάνες που τα κράτη έκαναν για την πανδημία. Και η ζωή συνεχίζεται.