Τι προτείνει η Ουκρανία για το καθεστώς ουδετερότητας σύμφωνα με τον Ρώσο διαπραγματευτή

Ένα μοντέλο κράτους τύπου Αυστρίας ή Σουηδίας έχει προτείνει η Ουκρανία στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία σχετικά με την ουδετερότητα, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπίας στις συνομιλίες Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της ουδετερότητας είναι από τα σημαντικότερα θέματα που εγείρει η Ρωσία, ενώ φαίνεται ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αποδεχθεί ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου APA στη Μόσχα είναι αυτός που αναφέρει ότι ο Μεντίνσκι έκανε τη συγκεκριμένη αποκάλυψη. Αναφορά στο ίδιο θέμα έχει και το «Russia Today», όπως αναφέρεται στο κανάλι του στο Telegram.

Τι είπε ο Μεντίνσκι

«Συζητείται μια σειρά από περίπλοκα ζητήματα που σχετίζονται με τη διατήρηση και την ανάπτυξη του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας, την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, το μέγεθος του ουκρανικού στρατού. Η Ουκρανία προσφέρει την αυστριακή και τη σουηδική εκδοχή ενός ουδέτερου αποστρατικοποιημένου κράτους, αλλά ταυτόχρονα να έχε τον δικό της στρατό και ναυτικό… Όλα αυτά τα θέματα συζητούνται στο επίπεδο των επικεφαλής των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας», είπε ο Μεντίνσκι.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπίας υπενθύμισε ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει ουδέτερο καθεστώς: «Υπό την προϋπόθεση της ουδετερότητας που η Ουκρανία αποχώρησε από τη Σοβιετική Ένωση το 1991 και αυτή η ουδετερότητα είναι γραμμένη στη Διακήρυξη της Κυριαρχίας της Ουκρανίας».