![eye-696x466](https://www.theceo.gr/wp-content/uploads/2022/06/eye-696x466-1.jpg)
Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει σας ενημερώνω εγκύρως, ότι ένας τραπεζίτης ο οποίος στη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τους υπόλοιπους διοικητές τραπεζών το παίζει σκληρός και ανένδοτος και απαιτεί να μην υποκύψουν στον εκβιασμό της κυβέρνησης είναι το βαθύ λαρύγγι που καρφώνει τα πάντα στο Μαξίμου.
Βέβαια στους συνεργάτες του πρωθυπουργού λέει, ότι οι υπόλοιποι τραπεζίτες είναι ανάλγητοι και υπονομεύουν την κυβέρνηση με την άρνησή τους να δεχθούν ένα νέο πλαίσιο για τα επιτόκια, τις χρεώσεις των συναλλαγών και τα κόκκινα δάνεια.
Βέβαια στο Μαξίμου άρχισαν να αντιλαμβάνονται το βρόμικο παιχνίδι του τραπεζίτη με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
*************
Υψηλά περιθώρια ανόδου για τις τραπεζικές μετοχές βλέπει η HSBC. Η βρετανική τράπεζα αναθεωρεί τα κέρδη των τραπεζών, διατηρώντας παράλληλα τη σύσταση αγοράς και για τις τέσσερις τράπεζες με νέες τιμές στόχους, για την Alpha Bank στα 1,40 ευρώ από 1,35 ευρώ, για την Eurobank στα 1,60 ευρώ από 1,75 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 5,20 ευρώ από 4,45 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,30 ευρώ από 2,75 ευρώ.
«Με τις αυξήσεις της ΕΚΤ να συνεχίζονται, βλέπουμε ένα ισχυρό άλμα στα καθαρά έσοδα από τόκους τα επόμενα τρίμηνα που θα λειτουργήσει ως καταλύτης», εξηγεί η HSBC. «Τα κέρδη, ωστόσο, θα μπορούσαν να γυρίσουν το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, καθώς ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων κορυφώνεται, οι προτιμήσεις των καταθετών αλλάζουν και το κόστος των προβλέψεων αυξάνεται», υποστηρίζει η βρετανική τράπεζα.
*************
Για comeback της Ελλάδας κάνει λόγο, με ανάλυσή της η Goldman Sachs, τονίζοντας πως αυτό έρχεται εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η Goldman Sachs επισημαίνει πως το ευνοϊκό μακροοικονομικό πλαίσιο και η μεγάλη διάρκεια της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας «υποστηρίζουν» τη φθίνουσα πορεία του χρέους προς ΑΕΠ στο 150% έως το 2025. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζεται, αυξάνεται η πιθανότητα η Ελλάδα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει καλύτερη απόδοση μεταξύ των χωρών στη ζώνη του ευρώ το 2023, με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ να προβλέπουν μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 1,3% σε σύγκριση με την πρόβλεψη της αμερικανικής τράπεζας για ύφεση -0,1% για τη ζώνη του ευρώ.
Ο συνδυασμός της μείωσης του χρέους προς το ΑΕΠ και των ευρωπαϊκών δανείων αναμένεται να περιορίσει τον αντίκτυπο της αύξησης των αποδόσεων στις πληρωμές τόκων της χώρας, οι οποίες προβλέπεται ότι θα παραμείνουν κάτω από το 3% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι το 2027.