Το απόγευμα τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό

Οι εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 αυξάνονται σταθερά στις επιβαρυμένες περιοχές, δημιουργώντας εκ νέου συνθήκες πίεσης στα δημόσια νοσοκομεία. Οι τελευταίες ημέρες δείχνουν κλιμάκωση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία κυρίως στην Αττική. Χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των επιδημιολόγων αποτυπώθηκε μεγάλη ανησυχία ειδικά για το κέντρο της Αθήνας και τα δυτικά προάστια.

Επίσης η ανοδική πορεία της πανδημίας φαίνεται σε αρκετές περιφερειακές ενότητες όπως η  στην Χαλκιδική την Αχαϊα και την Εύβοια. Στη Χαλκιδική είχαμε 33 νέες διαγνώσεις και 31,16 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, στην Αχαϊα 81 νέες λοιμώξεις και 26,1 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους και στην Εύβοια 55 νέα κρούσματα και 26,09 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία οι νέες εισαγωγές ασθενών με covid-19 σε όλα τα νοσοκομεία του εθνικού συστήματος υγείας κατά 28% σε σύγκριση με εκείνες της περασμένης Τετάρτης, ενώ ειδικά στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αυξήθηκαν οι εισαγωγές κατά 45%.

Χθες έγιναν 193 εισαγωγές ασθενών λόγω κορωνοϊού στο ΕΣΥ, με τις 110 εξ αυτών να γίνονται στα νοσοκομεία της Αττικής, στο «Σωτηρία», στο «Ελπίς» και στο «Λαϊκό» τα οποία υποδέχθηκαν δεκάδες ασθενείς κατά την εφημερία τους. Συνολικά, στο λεκανοπέδιο οι νοσηλευόμενοι ήταν χθες 747, με τους 146 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Για τρεις συνεχόμενες ημέρες αυτή την εβδομάδα η επιδημία έχει ξεπεράσει τα 1.000 κρούσματα – χθες καταγράφηκαν 1.070 – με αποκορύφωμα την περασμένη Τρίτη όταν ξεπέρασαν τα 1.200. Τα αυξημένα κρούσματα αντιστοιχούν σε αυξημένα τεστ που χθες έφθασαν τα 44.396.

Αναμένονται 80 με 100 ασθενείς στις ΜΕΘ

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται 440 ασθενείς με τους 249 διασωληνωμένους – χθες μάλιστα καταγράφηκε αύξηση στους διασωληνωμένους, κατά 3 ασθενείς. Οι αριθμοί ακολουθούν την εκτίμηση του κ. Τσιόδρα που διατύπωσε στη Βουλή για σχεδόν προδιαγεγραμμένη επιβάρυνση στις ΜΕΘ το επόμενο διάστημα, με 80 έως 100 επιπλέον διασωληνωμένους. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε και το ενδεχόμενο να εκτιναχθούν και πάλι στους 600 οι διασωληνωμένοι όπως ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο του χειρότερου σεναρίου για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας που ξετύλιξε μιλώντας προχθές στη Βουλή, τοποθετώντας το χρονικά τον Μάρτιο.

Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα αναμένονται σήμερα το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.