Το Χρηματιστήριο Αθηνών δε χρειάζεται rebranding, αλλά «επανίδρυση»

Ο Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα χρηματοπιστωτικού τομέα.

του Χρήστου Ιωάννου

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, αρμόδιος για θέματα χρηματοπιστωτικού τομέα, μίλησε για rebranding του ελληνικού Χρηματιστηρίου σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους χρηματιστές. H προσπάθεια του υφυπουργού για αναβάθμιση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς είναι εμφανής, αλλά το Χρηματιστήριο Αθηνών δε χρειάζεται απλό rebranding. Χρειάζεται «επανίδρυση». Σκοπός του rebranding είναι η επανατοποθέτηση του προϊόντος στην αγορά. Δεν είναι χρονοβόρος διαδκασία. Είναι μια δουλειά του μάρκετινγκ και εν συνεχεία της διαφήμισης και των δημοσίων σχέσεων. Όμως, μόνο με διαφήμιση και δημόσιες σχέσεις δεν πας πολύ μπροστά. Προχωράς λίγο αλλά επιστρέφεις πιο πίσω από εκεί που ήσουν αν δεν έχεις περιεχόμενο.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν πάσχει από περιτύλιγμα. Χρειάζεται δομικές αλλαγές. Χρειάζεται νέο αίμα, νέα προϊόντα, νέες δραστηριότητες, νέους θεσμικούς ανεξάρτητους επενδυτές, κίνητρα φορολογικά, αποταμιευτικά, επενδυτικά. Είναι οιoνεί μονοπωλιακή εταιρεία, που υποτίθεται ότι είναι στην αιχμή της τεχνολογίας αλλά δεν έχει καταφέρει τίποτα αναπτυξιακό εδώ και 15 χρόνια. Είναι εκτός νέων τεχνολογιών. Ισως είναι υπερβολή, αλλά έχει μείνει με το «καμπανάκι της συνεδρίασης», που καθιέρωσε ο πρώην πρόεδρός του, Σπύρος Καπράλος στα μέσα της δεκαετίας του 2000 και κληρονόμησε η σημερινή διοίκηση. Πάσχει από τα θεμέλια. Πάσχει από στρατηγική, πάσχει από ανεξαρτησία, πάσχει από διοίκηση, πάσχει από θεσμούς και σχετίζεται με την τραυματισμένη ελληνική οικονομία.

Η χθεσινή αδικαιολόγητη πτώση του Γενικού Δείκτη 8,36% δηλαδή σε διπλάσιο ποσοστό από άλλες αγορές (που είναι πιο διεθνοποιημένες και πιο εκτεθειμένες στον κορονοϊό και στις επιπτώσεις του), είναι αποτέλεσμα της ρηχότητάς του.

Το γεγονός ότι η εταιρεία που συμμετέχει στις μεγαλύτερες συναλλαγές του ελληνικού χρηματιστηρίου, κάνει road shows με κυβερνητικά στελέχη και εμφανίζεται ως ελληνική επενδυτική τράπεζα από υπουργούς της Κυβέρνησης, αλλά δεν είναι ούτε μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών ούτε έχει έδρα την Ελλάδα, ούτε είναι επενδυτική τράπεζα, είναι δομικό πρόβλημα. Είναι άλλωστε γνωστό ότι όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν εταιρεία είτε στην Κύπρο είτε στη Μάλτα, είτε στο Λουξεμβούργο.

Ακόμα και η θαρραλέα απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να επιβάλει πρόστιμα σε επιφανείς επιχειρηματίες αποδίδει τα κατάλοιπα των δομικών προβλημάτων. Διότι το μεγάλο πρόστιμο στον Πάνο Γερμανό αφορά υπόθεση της πρώην εισηγμένης εταιρείας Multirama, πριν από 11 χρόνια, το 2009 και καρκινοβατούσε γιατί οι προηγούμενες διοικήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είτε ερμήνευαν διαφορετικά τους νόμους, είτε δεν τους εφάρμοζαν είτε γιατί οι ίδιοι δικηγόροι που συμβουλεύουν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή τη νομοθετική εξουσία είναι ταυτόχρονα και δικηγόροι εκδοτών. Αυτά, όμως είναι προβλήματα του Χρηματιστηρίου, δηλαδή επηρεάζουν το Χρηματιστήριο.
Κλείνοντας το σύντομο αυτό κείμενο, όταν λέμε επανίδρυση, εννοούμε επανίδρυση. Χρειάζεται χρόνο. Αν χρειαστεί ακόμα και να βγει το Χρηματιστήριο (ΕΧΑΕ) από το Χρηματιστήριο. Όχι σαν αυτή την επανίδρυση, που υποσχέθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός της χώρας, Κώστας Καραμανλής, με τα ίδια υλικά, με τους ίδιους ανθρώπους με τις ίδιες εξαρτήσεις και χωρίς επενδύσεις. Γιατί τότε η «χρεοκοπία» είναι πάλι μπροστά μας.