Το Πεκίνο καταγγέλει τις ΗΠΑ για χρήση βίας και κατάχρηση της δύναμής τους

Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδεινώνουν την ένταση στη Μέση Ανατολή με τη χρήση βίας στην αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας.
«Η πολιτική της ισχύος δεν είναι ούτε δημοφιλής ούτε βιώσιμη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ. «Η επικίνδυνη στρατιωτική συμπεριφορά των ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες αντίκειται στους βασικούς κανόνες των διεθνών σχέσεων», πρόσθεσε.
«Καλούμε τις ΗΠΑ να μην καταχρώνται τη δύναμή τους και ζητάμε από όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση της κατάστασης», τόνισε ο Γκενγκ, ενώ πρόσθεσε ότι η Κίνα «ανησυχεί πολύ» για την αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.
Το Πεκίνο επέκρινε τις ΗΠΑ επειδή απείλησαν να επιβάλουν κυρώσεις στο Ιράκ σε απάντηση στην απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου σχετικά με την απομάκρυνση των αμερικανικών και άλλων ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα.
«Η Κίνα είναι σταθερά αντίθετη στις αδικαιολόγητες απειλές για την επιβολή κυρώσεων», επεσήμανε ο Γκενγκ. «Ελπίζουμε οι ενδιαφερόμενες χώρες, κυρίως οι μεγάλες χώρες εκτός της περιοχής, να μπορέσουν να κάνουν περισσότερα για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και να αποφεύγουν να αναλαμβάνουν δράσεις που κλιμακώνουν την περιφερειακή ένταση».