Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Συγκρούσεις και Πολιτική Επικοινωνία, η Ανατομία ενός War Room» (Εκδόσεις Παπαζήση) παρουσίασε πρόσφατα ο δημοσιογράφος Σπύρος Καπράλος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην ΕΣΗΕΑ. Παρόντες ήταν πρόσωπα από τον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο, όπως ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μπότση Πάνος Καραγιάννης, η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου και άλλοι….
Το βιβλίο παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Νίκος Ξυδάκης, η δημοσιογράφος και πρώην διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του Ποταμιού Λίνα Παπαδάκη και ο εκδότης Αλέξανδρος Παπαζήσης. Τη συζήτηση συντόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας Μάριος Νόττας.
Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το πρώτο της σειράς «Ποιοτική Επικοινωνία και Νέες Τεχνολογίες» στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας με τις Εκδόσεις Παπαζήση.
Λίγα λόγια για το βιβλίο….
Η σωστή και αποτελεσματική Eπικοινωνία είναι μία ιδιαίτερα σύνθετη υπόθεση. Αυτή η ερευνητική εργασία επιδιώκει σε τέσσερα κεφάλαια να εξετάσει μεθοδικά και διεξοδικά τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία ενός Πολυχώρου Επικοινωνίας, η εισαγωγή καινοτόμων εργαλείων, η αξιοποίηση των ώριμων νέων τεχνολογιών, η ποιότητα στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος και η ενίσχυση, (ή η αποκατάσταση) μίας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Η εργασία, προορισμένη για διεθνή έκδοση, χρησιμοποιεί εντατικώς δίγλωσσους όρους.
H δημιουργία ενός War Room έρχεται να ενισχύσει την ανθεκτική προσαρμοστικότητα (resilience) ενός πολιτικού οργανισμού (ή ενός φορέα ή μίας επιχείρησης) καθιστώντας τον βιώσιμο (sustainable)!
Σε αντίθεση με ότι έχει δημοσιοποιηθεί και αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα στην πολιτική διαμάχη, το Υπόδειγμα που αναπτύσσει ο Σπύρος Καπράλος, εντάσσεται σε μία λογική ολιστικής προσέγγισης, που εμπεριέχει τόσο τις κλασσικές αρχές της Πολιτικής Επικοινωνίας, όσο και τους δρόμους που ανοίγονται με την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Θέτει σε νέες βάσεις τη σχέση πολιτικού οργανισμού / υποψηφίου με τα media, αλλά πολύ περισσότερο δίνει έμφαση στην ανάγκη αναβάθμισης της ενισχυμένης επικοινωνίας (enhanced direct communication) του πολιτικού προσώπου με το κοινό και στη διασφάλιση της εμπιστοσύνης (confidence).
Εκτός των άλλων, το «Συγκρούσεις και Πολιτική Επικοινωνία» βάζει σε πρώτο πλάνο την ανάγκη αλλαγής της προσέγγισης των Ευρωπαϊκών θεσμών – πολιτών, εξέλιξη που μπορεί να δημιουργήσει ένα ανάχωμα για τα αυξανόμενα κρούσματα λαϊκισμού και εξτρεμισμού παντού στην Ευρώπη. Γι’ αυτό προτάσσει την ενίσχυση των επικοινωνιακών δομών των Βρυξελλών, ενώ ταυτόχρονα προκρίνει τη δημιουργία ενός οργανωμένου πολυχώρου επικοινωνίας για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τη μεγαλύτερη πολιτική οικογένεια της Ευρώπης, προτάσσοντας μία συγκεκριμένη μεθοδολογία (Viable System Model).