Τουρκία: Η Βουλή ενέκρινε τη στρατιωτική συνεργασία με Λιβύη

Η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας έδωσε το «πράσινο φως» στο νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας με τη Λιβύη για τη στρατιωτική συνεργασία. Πρόκειται για μία από τις δύο συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, προκαλώντας έντονες διεθνείς αντιδράσεις. Η μία αφορούσε τα θαλάσσια σύνορα και η άλλη, αυτή που επικυρώθηκε τώρα, ήταν ένα μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Πέμπτη είχε καλέσει τους «εξωγενείς παράγοντες» να σταματήσουν να τροφοδοτούν τη σύγκρουση στη Λιβύη, κάνοντας σχόλιο για τη συμφωνία που εγκρίθηκε τώρα από τη Βουλή της Τουρκίας.

Δείτε τη ανάρτηση του τουρκικού πρακτορείου ANADOLU:

Αναλυτικά το ρεπορτάζ του ANADOLU

«Το τουρκικό κοινοβούλιο το Σάββατο επικύρωσε μια πρόταση για την έγκριση μνημονίου συμφωνίας για την ασφάλεια και τη στρατιωτική συνεργασία με τη Λιβύη.

Στις 27 Νοεμβρίου, η Άγκυρα και η Τρίπολη υπέγραψαν δύο ξεχωριστά μνημόνια συμφωνίας, μία για τη στρατιωτική συνεργασία και η άλλη για τα θαλάσσια σύνορα των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Το ναυτικό σύμφωνο επιβεβαίωσε τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ενόψει μονομερούς γεώτρησης από την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) έχει επίσης δικαιώματα στους πόρους της περιοχής. Τέθηκε σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου.

Μετά τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποστέλλει στρατεύματα στη Λιβύη εάν η κυβέρνηση της Τρίπολης που έχει αναγνωρίσει το ΟΗΕ έχει υποβάλει ένα τέτοιο αίτημα».

Τί είχε δηλώσει ο τούρκος αντιπρόεδρος

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, είχε δηλώσει νωρίτερα το Σάββατο ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να κάνει τα απαραίτητα βήματα, αν η Λιβύη το ζητήσει, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ανάπτυξης Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη. «Αν οι Λίβυοι αδελφοί μας κάνουν ένα τέτοιο αίτημα, η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Anadolu.

Νωρίτερα οι ANADOLU δημοσιοποίησε και χάρτη ισχυριζόμενοι ότι tο σύμφωνο με την Τουρκίας Λιβύης δεν παραβιάζει τη συμφωνία Σκίρατ.