Μόνο εταιρείες διαχειρίσης ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity funds) υπέβαλλαν μη δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας. Πρόκειται για το ολλανδικό Ι3CP που επενδύει σε ασφαλιστικές/αντασφαλιστικές εταιρείες και σε fintech, το αμερικανικό Lone Star Funds, που επενδύει κυρίως σε real estate σε Ασία και Λατινική Αμερική, αλλά και Ευρώπη, και το γνωστότερο στην Ελλάδα, αγγλογαλλικό με έδρα στο Λουξεμβούργο CVC Capital Partners που έχει αγοράσει μεγάλες εταιρείες του κλάδου υγείας στην Ελλάδα (Metropolitan Hospital, Ιασώ, Υγεία). Μη δεσμευτική προσφορά δεν υπέβαλλαν ούτε η Fairfax του Prem Watsa, μετόχου της Eurobank και της ασφαλιστικής εταιρείας Eurolife, που είχε δηλώσει προκαταρκτικό ενδιαφέρον, ούτε οι κινεζικές Fosun και Gongbao, που είχαν καταθέσει δεσμευτικές προτάσεις στον προηγούμενο διαγωνισμό.
Το γεγονός ότι ενδιαφέρον επέδειξαν μόνο private equity funds μπορεί να κρύβει εκπλήξεις πρώτον σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς γιατί πίσω από ένα fund μπορεί να κρύβεται ή να εμφανιστεί οποιοσδήποτε μέτοχος και δεύτερον ως προς το χρόνο της επένδυσης εάν δηλαδή είναι μακροχρόνιος ή βραχυχρόνιος.
Προσοχή σε προσφορές τύπου Calamos-Exin
Η Εθνική Τράπεζα προχωρεί σε αυτόν τον δεύτερο διαγωνισμό για την πώληση του 80% της θυγατρικής της μετά το ναυάγιο από την πρωτοφανή αναξιοπιστία που επέδειξαν στον προηγούμενο διαγωνισμό οι ελληνοαμερικανοί επενδυτές John Calamos και John Koudounis και ο βρετανός Matt Fairfiled, του σχήματος Calamos-EXIN, που είχαν καταθέσει δεσμευτική πρόταση αλλά μετά έκαναν πίσω αλληλοκατηγορούμενοι. Δεν αποκλείεται, λένε κάποιοι, ότι οι ίδιοι άνθρωποι μπορεί να συμβουλεύουν ή να βρίσκονται κοντά σε κάποιο από τα παραπάνω private equity funds.
Plan B
Το γεγονός ότι κατά την ημερομηνία υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών υπέβαλλαν ενδιαφέρον μόνο τρεις επενδυτές μεταξύ των οποίων δεν υπάρχει κανένας μεγάλος ασφαλιστικός όμιλος, μπορεί να ενεργοποιήσει το plan B της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, που είναι η σταδιακή πώληση μετοχών μέσω της εισαγωγής της Εθνικής Ασφαλιστικής στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κι αυτό γιατί κατά την υποβολή δεσμευτικών προσφορών μπορεί να υποβάλει μόνο ένας ή κανένας.
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα αξιολογήσει το μη δεσμευτικό ενδιαφέρον και θα αποφασίσει στις αρχές του επόμενου έτους.