Τσαβούσογλου: Απειλεί ότι θα απαντήσει «στο πεδίο»

«Θα απαντήσουμε στο πεδίο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντιδρώντας στη νηοψία που πραγματοποίησαν Γερμανοί στρατιώτες στο τουρκικό φορτηγό πλοίο «Ροζελίν Α», λόγω υποψιών ότι μετέφερε παρανόμως όπλα προς την Λιβύη, στο πλαίσιο της αποστολής «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το TRT ο Τσαβούσογλου επιτέθηκε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας πως έλαβε εντολή από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογαν γι’ αντίδραση στο «πεδίο», εννοώντας την περιοχή όπου γίνονται οι επιχειρήσεις, δηλαδή στη θάλασσα. «Το να βγαίνει κάποιος σε εμπορικά πλοία σαν πειρατής είναι παραβίαση νόμου. Την απάντησή μας θα τη δώσουμε στο πεδίο. Τέτοια είναι η εντολή του κυρίου προέδρου της Δημοκρατίας μας» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με Τούρκους στρατιωτικούς αναλυτές, η κυβέρνηση Ερντογάν, αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο να συνοδεύονται από φρεγάτες τα φορτηγά πλοία που κατευθύνονται προς τη Λιβύη, όπως είχε συμβεί τον περασμένο Ιούνιο στο επεισόδιο με την Γαλλία.

Με γραπτή ανακοίνωσή ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο, δήλωσε πως «η ομάδα επιβίβασης της επιχείρησης «Ειρήνη» ενήργησε με τον υψηλότερο βαθμό επαγγελματισμού και δεν σημειώθηκε κανένα περιστατικό καθ ‘όλη τη διάρκεια της δράσης».

Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, επανέλαβε ότι: «Οι στρατιώτες συμπεριφέρθηκαν σωστά και ενήργησαν σύμφωνα με την εντολή της ευρωπαϊκής αποστολής «Ειρήνη». Οι κατηγορίες που διατυπώνονται κατά των στρατιωτών είναι αδικαιολόγητες».

Εσφαλμένα εμπόδισε η Τουρκία την επιθεώρηση φορτηγού πλοίου από τη ναυτική επιχείρηση «Ειρήνη», σχολίασε στο Twitter ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ. «Οι επιθεωρήσεις αυτές έχουν λάβει εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση του εμπάργκο όπλων. Άλλη μια φορά ο Ερντογάν προκαλεί τους γείτονες και εταίρους του», σημειώνει ο Γερμανός ευρωβουλευτής, τονίζοντας πως: «η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει σθεναρά» και με hashtag «κυρώσεις στην Τουρκία».

Ουσιαστικά η Τουρκία εκμεταλλεύεται το γεγονός με το πλοίο «Ροζελίν Α», που όπως αποδείχθηκε από τον έλεγχο μετέφερε κοντέϊνερ με χρώματα, αποτρέποντας μελλοντικούς ελέγχους σε τουρκικά πλοία που θα μεταφέρουν όντως στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λιβύη, παραβιάζοντας το εμπάργκο του ΟΗΕ και ενισχύοντας το καθεστώς Σάρατζ.