Τζον Πόλσον: Ο επενδυτής που χάνει πολλά στην Ελλάδα ελπίζει στην κυβέρνηση για να ρεφάρει

Την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της Ελλάδας τόνισε ο  John Paulson, Πρόεδρος & Διευθυντής Χαρτοφυλακίου – Paulson & Co. στη συζήτηση που είχε με τον κ. Νικόλαο Μπορνόζη, Πρόεδρο της Capital Link σχετικά με τις επενδύσεις του στην Ελλάδα και τις προοπτικές του για το μέλλον όσον αφορά την Ελλάδα και τις επενδύσεις.

Η Paulson & Co. σκοπεύει να αυξήσει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα στο 2021, επενδύοντας κυρίως σε μετοχές. Όπως ανέφερε, αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της εμπιστοσύνης που έχει ο ιδιος και άλλοι επενδυτές στην κυβερνηση του κ. Μητσοτάκη. «Δεν μπορώ να τονίσω αρκετα τι διαφορά κάνει για να επενδύσεις σε μια χώρα, όπου η κυβέρνηση λαμβάνει ορθές αποφάσεις οικονομικής πολιτικής και καλωσορίζει τους επενδυτές. Για μένα, ο πιο άμεσος τρόπος αύξησης της επενδυτικης μας παρουσιας στην Ελλάδα είναι μέσω μετοχών, συμπεριλαμβανομένων τραπεζικών μετοχών, και αυτός θα συνεχίσει να είναι ο πρωταρχικός τομέας που θας εστιασουμε την προσοχη μας. Αλλά ένας άλλος τομέας που φαίνεται πολύ ελκυστικός για όλους τους επενδυτές είναι η αγορά ακινήτων. Μετά την οικονομική κρίση, οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα άρχισαν να αυξάνονται και συνεχίζουν να αυξάνονται ακόμη και κατ την πανδημία.

Ως σημαντικός επενδυτής στην Alpha Bank και στην Τράπεζα Πειραιώς είναι αισιόδοξος ότι στο πλαίσιο μιας επερχόμενης οικονομικής ανάκαμψης, οι επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι από τις πιο ελκυστικές επιλογές. Συνολικά, οι ελληνικές τράπεζες φαίνεται να αντιμετωπίζουν καλά τις προκλήσεις που δημιουργεί η πανδημία. Έχουν σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των NPL από το παρελθόν, γεγονός που θα τους επιτρέψει να βελτιώσουν την κερδοφορία τους και να έχουν περισσότερα κεφάλαια για να στηρίξουν την ανάπτυξη. Η κυβέρνηση, το σύστημα τιτλοποίησης Hercules, έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την επιτάχυνση της μείωσης των NPEs. Σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται περίπου στο ένα πέμπτο σε σύγκριση με τις Ευρωπαικες Τραπεζες, κάτι που δειχνει τη δυνατοτητα κερδους για τους επενδυτες.

Η κυβέρνηση διαχειρίστηκε καλά τη χώρα μεσα απο αυτή την κρίση ωστε να επωφεληθει απο την ανάκαμψη τόνισε ο κ. Πόλσον. Όπως ανέφερε, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα επωφελείται από μια κυβέρνηση που ειναι υπέρ της ανάπτυξης, υπέρ των επενδύσεων, της οποίας οι πολιτικές έχουν προχωρήσει πέρα ​​από την απλή μείωση των φόρων και επεκτείνονται στις μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα. Αυτές οι αναπτυξιακες πολιτικές θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν το βιοτικό επίπεδο. Μια άλλη θετική πτυχή είναι τα σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ευρώ που θα έρθουν στην Ελλάδα ως μέρος της υποστηριξης της Ευρωπαικής Ενωσης για την πανδημία, η οποία θα συμβαλλει σημαντικα  για τη χώρα. Επιπλέον, αναμένει ότι με τα εμβόλια που έρχονται τώρα, θα μπορει να υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη το 2021, ειδικά στον τουρισμό, απο την αρχη του καλοκαιριου.

Σχετικά με την ψηφιακή οικονομία

Εξήρε την ατζέντα ψηφιοποίησης της κυβέρνησης και τις προσπάθειές της να ωθήσει την Ελλάδα στον τομέα της τεχνολογίας, ο οποίος επικεντρώνεται στις βιομηχανίες του μέλλοντος. Όλα τα κατάλληλα συστατικά είναι στην Ελλάδα για να προσελκύσουν τεχνολογικές επενδύσεις και να ωθήσουν το ΑΕΠ της Ελλάδας σε νέα ύψη. Ο Ελληνικός πληθυσμός είναι καλά μορφωμένος και εφευρετικος, υπάρχει μια κυβέρνηση που προσφερει υποστηριξη και μια συντονισμένη οικονομική πολιτική. Επίσης, υπάρχουν φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση ψηφιακών εργαζομένων για μετεγκατάσταση και εργασία από την Ελλάδα. Αναφέρθηκε σε σημαντικές ξένες επενδύσεις στον τεχνολογικό χώρο που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα.

Σχετικά με τις Δημόσιες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

Υπάρχει επίσης σημαντικο περιθωριο επενδυτικου κερδους για τις δημόσιες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, όπως η EYΔΑΠ, η οποία είναι μια καλά οργανωμένη εταιρεία, αλλά διαπραγματεύεται περίπου στο ένα τρίτο σε σύγκριση με Ευρωπαικες ομοειδεις εταιριες. Η ελληνική κυβέρνηση είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΕΥΔΑΠ με ​​61%. Καθώς το Ελληνικό ρυθμιστικό καθεστώς εξελίσσεται με την ίδρυση ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής, ακολουθωντας τις βέλτιστες Ευρωπαϊκές πρακτικές, όλοι οι μέτοχοι και οι ιδεις οι εταιριες και η κοινωνια  ευρυτερα μπορούν να ωφεληθούν.

Σχετικά με την Εταιρική Διακυβέρνηση

Ο κ. Paulson υπογράμμισε την ανάγκη για σωστή εταιρική διακυβέρνηση για όλους τους επενδυτές και ανεφερε το παράδειγμα της Τράπεζας Πειραιώς, όπου καταξιωμενοι Έλληνες και διεθνείς προσωπικότητες υπηρετούν στο Διοικητικό Συμβούλιο. Γενικά, η προσοχη στην εταιρική διακυβέρνηση είναι απαραιτητη και χωρίς καλή εταιρική διακυβέρνηση είναι πολύ δύσκολο να επενδύσει με εμπιστοσυνη. Εάν πρόκειται να επενδύσετε σε μια δημόσια διαπραγματευσιμη εταιρεία ως μέτοχος, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι η διακυβέρνηση είναι σωστη και ότι θα αντιμετωπίζεστε δίκαια ως μέτοχος και ότι δεν θα υπάρχουν εσωτερικά οφέλη για τους διευθυντές ή άλλους μεγάλους μετόχους εις βάρος των αλλων μετόχων. Επομένως, εάν η Ελλάδα θέλει να προσελκυσει το επενδυτικό κεφάλαιο, πρέπει να επιμείνει στην ισχυρή διακυβέρνηση. Και η τάση προς αυτή την κατεύθυνση ειναι ηδη πολύ θετική.