WSJ: Οι ελληνικές τράπεζες γυρίζουν σελίδα με τις πωλήσεις κόκκινων δανείων

Οι  ελληνικές τράπεζες, που συγκαταλέγονται στις πιο αδύναμες της Ευρώπης μειώνουν σταδιακά τα κακά τους δάνεια μέσα από τιτλοποιήσεις που υποστηρίζονται από κρατικές  εγγυήσεις όπως αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal το οποίο αναφέρεται στον τρόπο που δρα ο Ηρακλής.

Οι τράπεζες προβλέπουν μόνον 5 δισ. νέα κόκκινα δάνεια από τον Covid και επιταχύνουν τις ενέργειές τους για μείωση των NPEs.

Συγχρόνως το πράττουν με το λιγότερο δυνατό κεφαλαιακό κόστος όπως υποστηρίζουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι.

Την άνοιξη και η πανδημία διέκοψε τα σχέδια μεταξύ των τραπεζών της χώρας να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια που αποτελούν τα υψηλότερα στην ευρωζώνη μετά από μια δεκαετία κρίσης. Ωστόσο τα κίνητρα από τις κυβερνήσεις και την ΕΚΤ απελευθέρωσαν φρέσκο χρήμα σε funds τα οποία αγόρασαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια αναζωογονώντας έτσι την όλη προσπάθεια.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η Alpha Bank, μία από τις 4 συστημικές τράπεζες της Ελλάδος ανέφερε ότι ήταν στα τελικά στάδια πώλησης ενός ακαθάριστου χαρτοφυλακίου ενυπόθηκων δανείων ύψους  10,8 δισ ευρώ  μαζί με την μονάδα εξυπηρέτηση των δανείων αυτών. Ο επικρατέστερος προσφέρων είναι το αμερικανικό fudnd Davidson Kempner Capital Management LP, που ξεπέρασε την Pacific Funding Administration  Co. και άλλους γι’ αυτό που θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη πώληση NPLs για τα δεδομένα της Ελληνικής Αγοράς.

Δύο ακόμη μεγάλες τράπεζες, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Πειραιώς στοχεύουν στην πώληση δανείων  περίπου 7 δισ. ευρώ η κάθε μία το επόμενο έτος.

Οι τρεις συναλλαγές στηρίζονται σε ένα νέο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις, τον Ηρακλή το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Eurobank τον Ιούνιο για να ξεφορτωθεί 7,5 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια ανοίγοντας έτσι το δρόμο και στις άλλες τράπεζες όπως είπε χαρακτηριστικά ο Φωκίωνας Καραβίας, Ceo της Eurobank.

Ζωτικής σημασίας οι πωλήσεις NPLs

Η κρίση της ευρωζώνης πριν από μια δεκαετία προσέλκυσε γίγαντες επενδύσεων των ΗΠΑ, όπως Pimco, Cerberus Capital Management και την Apollo Global Management για αγορά επισφαλών δaνείων από τράπεζες  σε πολύ χαμηλές τιμές.

Μερικοί επενδυτές συγκέντρωσαν τους Servicers των τραπεζών χτίζοντας τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις διαχείρισης προβληματικών δανείων σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα στην Ευρώπη.

«Επειδή επιτρέπεται στις τράπεζες να παρέχουν εγγυήσεις για τα senior ομόλογα οι εκτιμήσεις για τις πωλήσεις των τιτλοποιημένων δανείων του Ηρακλή είναι πολύ καλύτερες χωρίς να δημιουργούνται κεφαλαιακά βάρη θα πει ο κ. Χρήστος Μεγάλου Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι πωλήσεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, για να μειωθεί το επίπεδο των NPL που είναι από το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Το 2016 τα κόκκινα δάνεια ήταν περίπου το μισό των συνολικών χαρτοφυλακίων των τραπεζών ενώ  στις αρχές 2020 το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί σε περίπου 35% και θα μπορούσε να είχε υποχωρήσει στο 20% εάν οι συναλλαγές αυτές είχαν προχωρήσει κανονικά όπως είχαν σχεδιαστεί.

Ο αντίστοιχος δείκτης σε επίπεδο ΕΕ είναι κάτω από το 3%.

Η πανδημία προκάλεσε μερικούς μήνες καθυστέρηση, αλλά στελέχη τραπεζών, σύμβουλοι και εταιρείες αξιολόγησης δήλωσαν ότι το α τρίμηνο του επόμενου έτους θα ολοκληρωθούν τα περισσότερα projects.

«Οι συνθήκες της αγοράς ομαλοποιούνται τώρα και υπάρχει σαφώς ενδιαφέρον από επενδυτές του εξωτερικού όπως δήλωσε αναλυτής στο DBRS

Οι τράπεζες προβλέπουν συνολικά περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ νέα NPL μέγεθος που δεν είναι μεγάλο έναντι των 61,3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε NPL όσα αριθμούσαν οι τράπεζες στις 30 Ιουνίου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.