Ξανανοίγει η στρόφιγγα στεγαστικών δάνειων με συμμετοχή 25% των νοικοκυριών στη χρηματοδότηση

Μετά τη δεκαετή κρίση που οδήγησε σε αρνητικούς ρυθμούς την πιστωτική επέκταση σε ιδιώτες και επιχειρήσεις οι τράπεζες διαθέτουν πλέον την ρευστότητα, όπως τονίζουν επιτελικά τους στελέχη να χρηματοδοτήσουν ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Βέβαια δεν το κάνουν για κάποιο αγαθό σκοπό, αλλά για να ξαναδούν τα έσοδα από τόκους να αυξάνονται διότι βαίνουν μειώμενα μέχρι τώρα. Ειδικότερα, για τα στεγαστικά δάνεια αρχίζει να ξανα- ανοίγει η κάνουλα με τη διαφορά ότι οι τράπεζες ζητούν και συμμετοχή των μνοικοκυριών στην αγορά σπιτιού σσε ποσοσστό 25% επί της αξίας αγοράς του ακινήτου.

Οι τραπεζίτες λένε ότι μπορούν να χορηγήσουν δάνεια αφού τέθηκαν οι βάσεις για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE’s). Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ανήλθαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019 σε 71,2 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 10,6 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου 2018 και κατά περίπου 36 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο. Η υποχώρηση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο εννεάμηνο του 2019 οφείλεται κυρίως σε πωλήσεις και διαγραφές. Ο λόγος των NPE’s προς το σύνολο των δανείων παρέμεινε το Σεπτέμβριο του 2019 σε υψηλό επίπεδο (42,1%), αλλά έχει ανοίξει ο δρόμος για δραστική μείωση.

Ο στόχος που έχει τεθεί είναι ο δείκτης NPE’s προς δάνεια να έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 20% στο τέλος του 2021. Η εφαρμογή του σχεδίου “Ηρακλής”, που στηρίζεται στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS), θα συμβάλει στην ταχύτερη αποκλιμάκωση του ποσοστού αυτού, αλλά πρέπει να συμπληρωθεί και με άλλα μέτρα.

Νέες χρηματοδοτήσεις 15 δισ. ευρώ για το 2020

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία,  οι νέες χρηματοδοτήσεις για το 2020 θα κυμανθούν γύρω στα 15 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε νέες εκταμιεύσεις περίπου 5 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα θα ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ, η Eurobank για την επόμενη τριετία προγραμματίζει νέες εκταμιεύσεις 9 δισ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank 14 δισ. ευρώ επίσης με χρονικό ορίζοντα τριετίας. Νέες χρηματοδοτήσεις έχουν στην στρατηγική τους και η Attica Bank, η HSBC, η μόνη ξένη τράπεζα που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά καθώς και οι συνεταιριστικές τράπεζες.
Στον τομέα της επιχειρηματικής τραπεζικής, όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών, δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο που να μην χρηματοδοτηθεί. Όλοι οι τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως έχει αναφερθεί, εντάσσονται στο στόχαστρο των τραπεζών για χρηματοδότηση με προτεραιότητα τα εξωστρεφή αλλά και καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια. Σημαντικό ρόλο έχει η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και η σχέση που διατηρεί με το τραπεζικό σύστημα αναφορικά με την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων κλπ.
Στον τομέα των στεργαστιών ανείων δίνεται και στην ίδια χρηματοδότηση από μέρους των νοκοκυριών. Θα πρέπει τα νοικοκυριά να συμμετέχουν με ένα ποσοστό χρηματοδότησης που περίπου 25% επί της αξίας του ακινήτου που επιθυμούν να αγοράσουν. Επίσης η πιστοληπτική ικανότητα των ιδιωτών καθορίζεται πλέον αυστηρά με βάση τα δηλωμένα εισοδήματα, ενώ ισχύουν όλα τα επιπλέον κριτήρια που ήταν σε ισχύ και πριν την κρίση και σχετίζονται μεταξύ άλλων με την πιστοληπτική τους συμπεριφορά και την συνολικά σχέση που διατηρούν με την τράπεζα τους.