ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Απαρτία έκπληξη 82%

Ο δικηγόρος Γιάννης Μυλωνογιάννης.

Μέσα σε κλίμα καχυποψίας ξεκίνησε χωρίς καθυστέρηση στις 11.05 το πρωί της Πέμπτης 22 Απριλίου η αναβληθείσα από τις 2 Απριλίου έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ με τους μετόχους να παίρνουν θέσεις αντιπαράθεσης. Προηγήθηκε η απόρριψη του αιτήματος του μετόχου της Greenhill Investments που κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα και ζήτησε προσωρινή διαταγή για να ακυρωθούν αποφάσεις προηγούμενων συνελεύσεων και ακύρωσης και της σημερινής συνέλευσης.
Θέματα ημερήσιας διάταξης της συνέλευσης είναι η αύξηση κεφαλαίου και το αίτημα του μετόχου Greenhill Investments για αλλαγή διοίκησης.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Γιώργος Μυλωνογιάννης ξεκίνησε δίνοντας οδηγίες στους μετόχους για να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αφού η συνέλευση γίνεται εξ΄αποστάσεως, έτσι ώστε να καταχωρίσουν τους κωδικούς τους στο πεδίο for voting «για να ψηφίσετε και να συμπεριληφθείτε στην απαρτία της γενικής συνέλευσης», όπως είπε.

Αυτή η διαδικασία καθυστερεί την έναρξη της συνέλευσης περίπου 20 λεπτά, ενώ δεν είχε συμβεί το ίδιο στις 2 Απριλίου, όταν πραγματοποιήθηκε η συνέλευση με τα ίδια θέματα που αναβλήθηκε για τις 22 Απριλίου.

Ο κ. Μυλωνογιάννης επανήλθε λέγοντας ότι η σημερινή συνέλευση είναι συνέχεια της 2ας Απριλίου η οποία είχε αναβληθεί μετά από αίτημα της μετόχου Pemanoaro.

Στη συνέχεια έκανε δεκτή την συμμετοχή στη συνέλευση των εκπροσώπων της Greenhill με 39,6 εκατ. μετοχές, οι οποίοι έστειλαν τροποποιητικά έγγραφα για την εκπροσώπησή τους 

Επίσης, ο κ. Μυλωνογιάννης είπε ότι 70 μέτοχοι με 50.446.397 μετοχές που εκπροσωπούν 23,5431% του μετοχικού κεφαλαίου τροποποίησαν τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα. 

Συνεπώς, η γενική συνέλευση έχει απαρτία καθώς εκπροσωπούνται μέτοχοι κάτοχοι του 81,98% των μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (στη συνέλευση της 2ας Απριλίου παρίσταντο μέτοχοι που εκκπροσωπούσαν το 59,67% του μετοχικού κεφαλαίου).

Στο σημείο αυτό εκπρόσωποι της Greenhill ρώτησαν ποιοί είναι αυτοί οι μέτοχοι; Ο πρόεδρος της συνέλευσης απάντησε ότι εφόσον δεν έχουν αντίρρηση επί της αρχής για την συμμετοχή τους στη συνέλευση, θα αναρτήσει αργότερα τον σχετικό πίνακα και όχι μεσούσης της διαδικασίας. 

Συνεχίζοντας την διαδικασία ο κ. Μυλωνογιάννης διατύπωσε τα αιτήματα του μετόχου Greenhill για ενημέρωση σχετικά με διάφορα θέματα. Διατυπώθηκαν 35 ερωτήσεις στις οποίες κ. Μυλωνογιάννης άρχισε να  απαντά, διαβάζοντας τις απαντήσεις που είχε δώσει γραπτώς το διοικητικό συμβούλιο.

Μεταξύ των ερωτήσεων ήταν ερωτήματα για τις σχέσεις των μελών του δ.σ. με το ΤΑΙΠΕΔ, για τις σχέσεις του μετόχου Reggeborg και μελών του δ.σ. με την εταιρεία ΓΕΚ-Τέρνα, για τη  αλλαγή του κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης χωρίς ενημέρωση των μετόχων, για τον διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού, αν υπήρχαν επαφές του διοικητικού συμβουλίου με τους μετόχους Μπόμπολα, Reggeborg, Astron Bank, για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων του μέλους του δ.σ. κ. Τούμπουρου (καθώς είναι συνδιαχειριστής σε εταιρεία real estate), για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων του κ. Παναγιωτόπουλου (συγγενικά του πρόσωπα διαθέτουν κατασκευαστική εταιρεία), για την συμφωνία Λεωνίδα Μπόμπολα με την Reggeborgh για την Ηλέκτωρ. Ρωτήθηκαν επίσης για την υπόθεση του αποκλεισμού της εταιρείας από έργα στην Κύπρο λόγω της εμπλοκής του Λεωνίδα Μπόμπολα σε υπόθεση διαφθοράς – η οποία παραγράφηκε λόγω τροποποίησης του νόμου περί δωροδοκίας στην Ελλάδα  – καθώς και εάν ευθύνεται ο Εδουάρδος Σαραντόπουλος για τις ζημίες των φωτοβλοταικών στο εξωτερικό; 

 Οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν ικανοποίησαν καθώς οι εκπρόσωποι της Greenhill και της Pemanoaro έκαναν αναφορά σε έγγραφα που ανατρέπουν τις απαντήσεις της διοίκησης.

Το λόγο πήραν και άλλοι μέτοχοι, οι οποίοι κατηγόρησαν το διοικητικό συμβούλιο και τον διευθύνονται σύμβουλο Αρ. Ξενόφο ότι δεν υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των μετόχων και ότι η διοίκηση πρέπει να βρει τρόπο να συγκεράσει τις διαφορές. 

Η διαδικασία συνεχίζεται με την ψηφοφορία των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης…