“Ο κόσμος έχει στη διάθεσή του μόνο μερικές εβδομάδες για να αποτραπεί μία επικίνδυνη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας”, έγραφε σε ανάλυση του το CNN Business, στις αρχές του 2019 και δεν ήταν το μόνο που κινδυνολογούσε για την χρονιά που φεύγει. Τώρα αρχίζουν πάλι τα ίδια για τη νέα χρονιά που έρχεται.
“Η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται, και το αν τελικά θα καταρρεύσει αποτελεί το ερώτημα που εγείρεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές, στα πολυτελή γραφεία των επιχειρηματιών ή στους διαδρόμους των προεδρικών μεγάρων” έγραφε το Bloomberg πριν από δύο μήνες. Η συζήτηση για το πόσο κοντά μπορεί να είμαστε ξανά σε μια παγκόσμια ύφεση μετά από εκείνη του 2009, έχει ανάψει και πάλι για τα καλά. Όλοι τώρα αναρωτιούνται αν θα είναι το 2020 χρονιά παγκόσμιας ύφεσης.
Ως λόγοι ανησυχίας καταγράφονται ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, οι συνέπειες του Brexit, η κρίση της αυτοκινητοβιομηχανίας, η ανεπαρκής αύξηση της παραγωγικότητας, η μείωση των κερδών και μερικά άλλα ακόμα, ωστόσο υπάρχουν και αρκετοί λόγοι αισιοδοξίας ως αντιστάθμισμα, όπως ότι σήμερα δεν υπάρχουν οι αιτίες που στο παρελθόν προκάλεσαν διόγκωση του πληθωρισμού, ή φούσκες.
Παρόλα αυτά κάποιοι επενδυτές -κυρίως στις ΗΠΑ- τους τελευταίους μήνες εμφανίζονται απαισιόδοξοι κι έχουν αυξηθεί οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, καθώς η πεποίθηση τους είναι ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί.
Σύμφωνα πάντως με τον καθηγητή του Χάρβαρντ και πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Λόρενς Σάμερς, σε πρόβλεψη που έκανε τον περασμένο Αύγουστο, ναι μεν η αμερικανική οικονομία διατρέχει κίνδυνο να διολισθήσει σε ύφεση, ωστόσο δεν δίνει πάνω από 50% πιθανότητα για να συμβεί αυτό μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι τουλάχιστον. Ο κ. Σάμερς τόνισε και κάτι που είναι πολύ σωστό: πως «μπορεί κανείς να παίζει με τη φωτιά και να μην προκαλεί καμία ζημιά, αλλά αν το παρακάνει, στο τέλος θα καεί».