Πρόστιμο στην Apple 1,1 δισ. ευρώ από τη γαλλική Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η γαλλική Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε πρόστιμο 1,1 δισ. ευρώ στην αμερικανική εταιρεία Apple τη Δευτέρα, μετά από σχεδόν μία δεκαετία ερευνών για τις πρακτικές της. Το πρόστιμο – μαμούθ που ανακοινώθηκε σήμερα αφορά φερόμενες ως μονοπωλιακές πρακτικές της Apple στο κομμάτι των δικτύων διανομής και πωλήσεών της.

Δύο εταιρείες χονδρεμπορίου οι οποίες συνδέονται με την Apple, οι Tech Data και Ingram Micro, θα πληρώσουν επίσης πρόστιμο.

Σύμφωνα με τη γαλλική αρχή, η ποινή – που συνολικά αγγίζει τα 1,24 δισ. ευρώ – είναι η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί ποτέ για μία και μόνη υπόθεση.

Τον προηγούμενο μήνα, η αρχή είχε επιβάλει πρόστιμο 25 εκατ. ευρώ στην Apple για την πρακτική της να μειώνει την ταχύτητα των iPhone όταν πραγματοποιείται επικαιροποίηση του λογισμικού τους.

Apple: Αποκαρδιωτική απόφαση, θα ασκήσουμε έφεση

Εκπρόσωπος της Apple τόνισε, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC δήλωσε ότι “Η απόφαση της γαλλικής αρχής ανταγωνισμού είναι αποκαρδιωτική. Έχει να κάνει με πρακτικές που αφορούν μια περίοδο πριν από 10 και πλέον χρόνια και αγνοεί τριάντα χρόνια απόλυτα νόμιμης δραστηριότητας, με μια απόφαση που θα δημιουργήσει χάος σε όλους τους κλάδους. Διαφωνούμε κάθετα και σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση”.

Η τιμή της μετοχής της Apple στο premarketing έδειχνε ότι θα ξεκινήσει με πτώση 13%, λόγω βέβαια κυρίως της γενικότερης αβεβαιότητας που κυριαρχεί στα χρηματιστήρια από την εξάπλωση του κορονοϊού.